
کاربردهای زردچوبه
از جمله کاربردهای گیاه زردچوبه با نام علمی Curcuma domestica به قرار زیر است.
پودر کاری:
پودر زردچوبه ترکیب اصلی (تقریبا 40-50٪) پودر کاری است، پودر کاری مخلوطی از ادویههاست که برای چاشنی غذاهای سبزیجاتی، گوشتی، ماهی، تخم مرغ یا گوشت و سبزیجات یا ماهی در شرق آسیا استفاده میشود. در غرب هم از پودر کاری برای چاشنی غذاها استفاده میشود. هندوستان صادرکنندهی اصلی پودر کاری به بسیاری از کشورها نظیر انگلستان، استرالیا و غیره است.
پودر زردچوبه به پودرکاری رنگ و عطر میدهد.
کاربرد زردچوبه در صنایع غذایی
از آنجایی رنگ و عطر در سس خردل و پودر کاری اهمیت خاصی دارد، از پودر زردچوبه در این محصولات استفاده میگردد. اولئورزین زردچوبه اساسا در شورها و تا حدودی در فرمولاسیون چاشنیها و مایونزها استفاده میشود، همینطور در نوشیدنیهای بدون الکل مثل آب پرتقالها و لیمونادها، ژلاتینها، کوفتههای سیب زمینی، کره و پنیر به شکل پودر و گرانول برای تزئین غذاها و حتی در بستنیها استفاده میگردد.
در کشورهای آسیایی زردچوبه کامل، خشک شده یا تازه، آسیاب شده یا پودر زردچوبه با ادویههای دیگر نظیر چیلی، گشنیز، فلفل و غیره برای طبخ غذاهای سبزیجاتی، گوشتی و سوپی شکل استفاده میگردد. پودر زردچوبه مخلوط با کنجد و نارگیل برای درست کردن ترشی انبه، لیمو، سیر و غیره بکار میرود.
خواص کاربردی:
نقد و بررسیهای بسیاری در رابطه با کاربردهای پزشکی زردچوبه موجود است. در سیستم طب سنتی زردچوبه در برابر بسیار از بیماریها مورد استفاده است.
زردچوبه فوائد ضد التهابی، ضدمیکروبی، ضد رماتیسمی، آنتی باکتریالی، ضدویروسی، سیتوتوکسیک، ضد دیابتی، صفرابرنده و غیره دارد . زردچوبه همچنین بخاطر خواص ضد سرطانی شناخته میشود.
روغن زردچوبه، عصارهی زردچوبه همگی خواص پزشکی دارند. گرچه، خواص زیستی این ترکیبات به شکل قابل توجهی متفاوت است. گفته میشود که خواص ماده زرد رنگ زردچوبه نقش بسزایی در بهبود فعالیت ایمنی زیستی زردچوبه دارد.
ریزوم خشک شدهی زردچوبه به شکل گستردهای بعنوان ادویه استفاده میشود، به عنوان مادهی رنگ دهنده و داروی سنتی رنگدانهی زرد موجود در زردچوبه و زنجبیل دارای خواص آنتی اکسیدانی است.