
کاربردهای زنجبیل
کاربردهای اصلی در فرآوری غذایی: به لطف رایحه ی خوشایند، مزهی تیز و خاصیت گوشتی زنجبیل، این ادویه جزء جدایی ناپذیر ترکیبات غذایی و فرآوری غذایی دور تا دور جهان است. زنجبیل تازه، پودر زنجبیل، اولئورزین و روغن آن همگی برای این هدف استفاده میشوند. زنجبیل تازه از لحاظ طعم و تند و بوی خوشی که دارد منحصر بفرد است.
زنجبیل نگهداری شده و آب نبات آن همچنین برای استفاده در قنادیها تقاضای بالایی دارد. کارخانههای شکلاتسازی هم از زنجبیل برای روکشدار کردن محصولاتشان استفاده میکنند. همچنین از زنجبیل در تهیهی مربا و مارمالاد استفاده میشود. شهد زنجبیل برای تهیهی ترشیجات و سسها استفاده میشود.
در کشورهای غربی زنجبیل بطور گستردهای در نان زنجبیلی، بیسکویتها، کیکها، انواع پودینگ، سوپ و ترشیجات استفاده میشود. در کشورهای شرقی از زنجبیل تازهی خرد شده برای تهیهی غذاهای گیاهخواری و غیر گیاهخواری بهره میبرند. در ترشیجات، برخی نوشیدینیهای غیر الکلی، قنادی، و پودر کاری از آن استفاده میشود. در هندوستان، در غذاهای گوشتی و دریایی، زنجبیل جزء جدایی ناپذیر این غذاها برای هضم بهتر آن است. دوغ و زنجبیل تازهی خرد شده، چیلی سبز، نمک و برگ کاری نوشیدنی و پیش غذای لذیذی در جنوب هندوستان محسوب میشود. "پولیئینگی" یک نوع کاری است که از قطعات خرد شدهی زنجبیل و عصارهی تمرهندی بعنوان ترکیبات اصلی تهیه میشود، در مزه بینظیر است و جزء جدانشدنی میهمانیها و مراسم اجتماعی سواحل مالابار است.
خواص کاربردی:
زنجبیل بیشتر در طب سنتی هندوستان و چین و بالاچاندران استفاده میشود. تحقیقات اخیر ارزشهای کاربردی زنجبیل را در موارد زیر اثبات کرده است:
· زنجبیل خواص بسیار عالی آنتی اکسیدانی دارد. ارتباط آنتی اکسیدانها با پیشگیری از سرطان و نقش بسزای آن در نگهداری از غذاهای پایه لیپیدی روز بروز بیشتر میشود. مطالعات نشان داده است اجزای سازندهی زنجبیل از قبیل جینجرول در مهارکردن خوداکسایش لینولیک اسید نقش بسزایی دارند، که باعث افزایش ماندگاری گوشت در قفسه فروشگاهها میشود.
· شماری از مطالعات فعالیتهای ضدمیکروبی جینجرول (از اجزای سازندهی زنجبیل) وجود دارد بعنوان مثال: تاثیر آن در برابر میکروب Bacillus Subtillis و E. Coli. و مایکوباکتریوم.
· زنجبیل با بالابردن حرکات دودی رودهها تاثیرات بسیار موثری بر روی دستگاه گوارش دارد، و به طور سنتی برای درمان دلدرد، استفراغ و سوء هاضمه استفاده میشود. همچنین تحقیقاتی هم بر روی تاثیرات ضد زخمی و ویژگیهای محافظتی آن برای رودهها و معده انجام شده است.
· در یک مطالعه اخیر خواص ضد سرطانی جینجرول بخصوص برای سرطان پوست بررسی و پژوهش کرد.
· زنجبیل بیوسنتز کلسترول را کنترل کرده و در نتیجه بالارفتن سطح کلسترول را مهار میکند. تاثیر آن در طب گیاهی چینی در کنترل چاقی نیز بررسی و تحقیق شده است.