
۲۷ مهر ۱۳۹۵
هل سبز (Semen Cardamomi)
هل سبز، دانهی رسیده خشک شدهی گیاهی با نام علمی Elettaria cardamomum است.
توزیع جغرافیایی
این گیاه، بومی هند است و به سریلانکا هم معرفی شده است.
توصیف
یکی از گیاهان خانواده زنجبیلیان و یک گیاه دارویی دائمی است با 2 تا 4 متر قد با برگهایی نوکتیز بر روی ساقههای پوشش دار طویل. گلهای متعدد آن به صورت خوشههای افقی که از ساقهی زیرین و به صورت افقی در امتداد زمین رشد میکنند. میوهی نامرغوب آن تخممرغی شکل یا تقریبا بیضی شکل، گوشتی یا کمی چروکیده است، هر کدام از هستههای آن یک پوشش گوشتی بنام آریل (aril) دارند.
قسمت مفید گیاه: دانهی خشک شده (در میوهی خشک شده یا نیمه خشک)
شکل ظاهری:
معمولا به صورت گروهی از دانههای بهم چسبیده هستند. به صورت نامنظم و زاویهدار، 3 تا 4 طرفه، کشیده، تخممرغی، 2تا4 میلیمتر طول، تا 3 میلیمتر پهنا دارد، نارنجی کمرنگ تا قرمز قهوهای تیره، معمولا با یک غشای گوشتی خارجی بیرنگ همراه است، متقاطع و چیندار اما نه حفرهدار، میوهی آن نامرغوب، تخممرغی یا مستطیلی، تقریبا کشیده، گوشتی و کمی چروکیده، 8 تا 20 میلیمتر اما میوهی آن بیشتر 10 تا 15 میلیمتر طول و 5 تا 10 میلیمتر قطر دارد، سبز تا زرد نخودی کمرنگ،گاهی طوسی-زرد، معمولا 3 طرفه، صاف یا به صورت طولی مخطط است. میوهی آن بر 4 نوع است: میسور، مالابار، مانگالور و آلِپی (که این نامها هر کدام ناطق مختلفی از کشور هندوستان هستند.).
خواص حسی:
بو: عطردار
طعم: معطر، تند و کمی تلخ.
مواد آلی خارجی: کمتر از 3٪
خاکستر کلی: کمتر از 6٪
خاکستر نامحلول در اسید: کمتر از 4٪
عصارهی محلول در آب: بیشتر از 10٪
باقیمانده سموم: حداکثر میزان آلدرین و دیالدرین بیشتر از 0.05% میلیگرم درکیلوگرم مجاز نمیباشد. برای دیگر مواد حشره کش باید به "فارماکوپه اروپا" و یا "راهنمای WHO" مراجعه کنید.
استفادههای پزشکی
بر اساس فارماکوپه و مدارک منتشر شده: به صورت جویدنی برای درمان سوء هاضمه مفید است.
بر اساس طب سنتی:
برای درمان آسم، برونشیت، کولیک (دلپیچه)، سرفه، غش، تب، رماتیسم، دردهای شکمی، سنگ ادراری. همچنین به عنوان داروی قوای جنسی، اشتها آور، ادرار آور و تنظیم کنندهی جریان خون استفاده میشود.
سم شناسی:
تزریق به معده یا زیر پوستی عصارهی آبدار الکلی دانهی هل در دوز 10 g/kg bw هیچ مسمومیتی در موشها ایجاد نکرده است.
عوارض جانبی:
درماتیت تماسی (نوعی التهاب پوست است که در صورت تماس مستقیم با ماده محرک خارجی یا ایجاد کننده حساسیت بروز میکند) گزارش شده است.
موارد منع مصرف:
حساسیت یا آلرژی به مواد دارویی خام.
هشدارها:
در این مورد اطلاعاتی یافت نشده است.
احتیاطها:
بیماران مبتلا به سنگ کیسه صفرا باید قبل از مصرف با متخصص تغذیه خود مشورت کنند.
تداخلات دارویی:
هیچ گزارشی نشده است.
مطالب مرتبط دیگر
نظرات کاربران