
آیا کاکائو غذایی شیرین برای مغز محسوب میشود؟
ترکیبات بهخصوصی در کاکائو وجود دارد که "فلاوانول" نام دارد. فلاوانول موجب بهبود در عملکرد مغز میشود. اما آیا این ماده میتواند باعث قدرتمندتر شدن مغز شما گردد؟
محققین ایتالیایی تاثیر فلاوانول کاکائو را بر روی 90 فرد 61 تا 85 ساله که حافظه و قوهی تفکرشان نسبت به سنشان در وضعیت سالمی قرار داشت تست کردند. شرکتکنندگان در این تحقیق، نوشیدنی مخصوصی که حاوی کاکائو و فلاوانول بود را استفاده کردند. یک گروه نوشیدنی حاوی فلاوانول کمتری را نوشید (48 میلیگرم در روز)، و دیگر گروه نوشیدنی نرمال حاوی 520 میلیگرم، و سومین گروه نوشیدنی حاوی 933 میلیگرم را نوشیدند.
بعد از گذشت هشت هفته، افرادی که نوشیدنی حاوی فلاوانول نرمال و مقدار بالایی مصرف کرده بودند، در آزمونهایی که میزان تمرکز، کارکرد اجرایی (Executive Function) و میزان حافظه را اندازهگیری میکرد، عملکرد بهتری داشتند. یافتههای این تحقیق در مجلهی آنلاین American Journal of Clinical Nutrition به چاپ رسیده است.
این محققین در تحقیقی مشابه که در سال 2012 به چاپ رسید نشان دادند که مصرف فلاوانول کاکائو در افراد سالمند که مشکل "تفکر" داشتند موثر است. و هر دوی این تحقیقها حاکی از آن بود که فلاوانول موجود در کاکائو فشار خون را پایین آورده و مقاومت به انسولین را بهبود میبخشد. فلاوانول یک نوع مادهی مغذی گیاهی است که در اکثر غذاها و نوشیدنیها نظیر چای، زغال اخته، سیب، هلو، آلبالو و بادامزمینی یافت میشود. آنها بهخصوص در دانههای درخت کاکائو به وفور یافت میشود، تخمیر کردن، خشک کردن، و برشته کردن دانههای کاکائو در تولید پودر کاکائو موثر است و از آن در تولید شکلات استفاده می شود.
سالها بر روی فلاوانول موجود در کاکائو تحقیق شده است. فلاوانول در کاهش فشار خون، بهبود خونرسانی به مغز و قلب موثر است و از لخته شدن خون و آسیب سلولی جلوگیری میکند. فلاوانول چگونه قوهی تفکر را بهبود میبخشد؟ این موضوع مستقیما بر روی انسان مطالعه نشده است. دکتر میگل آلونسو از دانشگاه هاروارد که عصبشناس است و علاقه بسیاری به علم تغذیه دارد میگوید: " از تحقیقات آزمایشگاهی و جانوری متوجه میشویم که فلاوانولها ارتباط بین سلولهای مغزی را تسهیل کرده و از سلولهای مغزی در برابر سموم و آثار مخرب التهابات محافظت میکند."
فلاوانول در شکلاتها
اگر به کسی شکلات هدیه دهید، آیا به او فلاوانول دادید؟ بله، اما نه به اندازهای که داوطلبین تحقیق علمی در ایتالیا مصرف کردند.میزان کاکائو مصرف شده در شکلات بسته به نوع تولیدکننده متفاوت است. و فلاوانولها معمولا در فرآیند شکلات از بین میروند. شکلات تلخ و کاکائو، فلاوانول بیشتری نسبت به شکلات شیری دارند. میزان فلاوانول در شکلات تلخ از 100 میلیگرم در هر 100 گرم شکلات تا 2000 میلیگرم متغیر است.
شما چه کار میتوانید انجام دهید؟
میتوانید مقادیر بالای فلاوانول کاکائو را در مکملها و پودرهای غنی شده پیدا کنید. ولی مصرف کنندگانی که در حال تحقیق و مطالعه بر روی میزان فلاوانول کاکائو میباشند؛ یافتهاند که این میزان در مکملها و پودرهای کاکائو بشکل گستردهای متغیر است. بهترین راه برای دریافت فلاوانول مصرف پودر کاکائو فرآوری نشده و بسیار طبیعی است. چنین کاکائویی تلخ خواهد بود.شاید به مقدار زیادی فلاوانول نیاز نداشته باشید. اما مزایای فلاوانول بر روی دستگاه قلب عروقی بخوبی شناخته شده و برای عموم افراد، مصرف روزانه 200 میلیگرم فلاوانول در وعده غذایی توصیه میشود.مراقب باشید چرا که شکلات دارای کالری بالایی است و اضافه کردن آن به رژیم غذایی شما بدون مصرف دیگر غذاها میتواند باعث افزایش وزن شود، که به هیچ وجه به نفع سلامتیتان نیست. سعی کنید شکلات تلخ مصرف کنید که بیشترین فلاوانول را دارد.