
مواردی از مزایای شگفت انگیز ماست
ماست مزایای بسیاری دارد از جمله باز شدن رنگ چهره، تقویت موی سر، جلوگیری از افزایش فشار خون، تنظیم کلسترول خون، کمک به هضم غذا، کاهش خطر ابتلا به سرطان و مرض قند، فراهم کردن اسیدهای چرب امگا-3 برای گیاهخواران، جلوگیری از عفونت های قارچی واژن (مهبل)، تقویت سیستم ایمنی بدن، کمک به کاهش وزن، بهبود حالت روحی فرد و کمک به سلامتی استخوان ها.
ماست چیست؟
ماست را میتوان از انواع شیر از جمله شیر کامل، شیر بدون چربی و غیره تهیه کرد. برای این کار میتوان از شیر بز، گوسفند یا گاو استفاده کرد. پیشینه تخمیر کردن شیر به 6000 سال بازمیگردد. پیش از اختراع یخچال، تخمیر شیر بهترین راه برای نگهداری آن بود. بسیاری بر این باورند که تخمیر شیر اولین بار در آسیای مرکزی انجام شد.
ماست یکی از محصولات لبنی شیر است. میکرو ارگانیسمهای موجود در ماست، که به آنها پروبیوتیک یا باکتری خوب هم گفته میشود، لاکتوز یا قند طبیعی موجود در شیر را تخمیر میکنند و در نتیجه اسید لاکتیک تولید کرده و موجب دلمه شدن و بستن ماست میگردد، و طعم و بافت مخصوصی به آن میدهد.
بسیاری از افراد ماست را بخاطر طعم و مزه عالی و بافت خامه ای آن دوست دارند. در واقع، ماست در میان پر مصرفترین محصولات لبنی تخمیری در جهان است. از طرفی این ماده غذایی پرطرفدار، چیزی بیش از یک میان وعده و یا دسر ساده است. ماست در واقع یک ابر غذا محسوب میشود که مزایای بسیاری نیز دارد.
اطلاعات تغذیهای ماست (در هر 100 گرم)
کالری |
100 |
هیدراتهای کربن |
4 گرم |
چربی |
5 گرم |
پروتئین |
9 گرم |
بتا کاروتن |
22 میکروگرم |
لوتئین |
22 میکروگرم |
تیامین |
0.025 میلی گرم |
ریبوفلاوین |
0.28 میلی گرم |
اسید پانتوتنیک |
0.33 میلی گرم |
ویتامین B6 |
0.065 میلی گرم |
فولات |
5 میکروگرم |
ویتامین B12 |
0.75 میکروگرم |
منیزیم |
11 میلی گرم |
فسفر |
135 میلی گرم |
پتاسیم |
141 میلی گرم |
روی |
0.52 میلی گرم |
13 مزیت شگفت انگیز ماست
1. باز شدن رنگ چهره
مصرف ماست هزاران مزیت دارد از جمله زیبایی پوست صورت. اگر صورتتان به صورت طبیعی خشک است، هفته ای یکبار آن را با ماست بپوشانید. این کار باعث درخشندگی و طراوت پوست هم میشود.
شما همچنین میتوانید از چین و چروکهای روی صورت جلوگیری کنید. ماست حاوی اسید لاکتیک است که خواص لایهبرداری دارد و خارجیترین لایه پوست و سلول های ناسالم را بر میدارد و باعث شفافیت و ارتجاعی شدن پوست میشود.
با داشتن محتوای اسید لاکتیک و روی، ماست می تواند آکنه را درمان کند. گذاشتن ماست بر روی صورت به صورت روزانه میتواند از بروز مجدد جوش و آکنه جلوگیری کند. می توانید همچنین به آن کمی آبلیمو اضافه کنید تا جای جوشها و لکهها و نقاط رنگی جوش از روی صورت از بین برود.
علاوه بر این، ماست پوست آسیب دیده و تاول زده در برابر اشعه ماوراء بنفش را التیام میبخشد که این را مدیون محتوای بالای روی است. همچنین، ماست می تواند آسیب ناشی از بیماریهای قارچی در پوست (درماتوفیتوز) و انگشتان پای ورزشکاران را درمان کند. برای این کار باید حتما از ماست طبیعی استفاده کرد نه از ماستهای تجاری و فرآوری شده چون محتوای قند آنها دردسر ساز خواهد شد.
2. تغذیه موی سر:
خواص مرطوب کنندگی ماست میتواند مزایایی برای موی سر داشته باشد. مصرف ماست موهای آسیب دیده را ترمیم میکند و آنها را نرم میکند. چون مواد مغذی داخل ماست نظیر ویتامین B5 فولیکول های موی سر را تغذیه میکنند، بعلاوه اینکه خواص مرطوب کنندگی آن احتمال ریزش مو را کاهش میدهد. علاوه بر آن، خواص ضد قارچی ماست آنرا به یک درمان کننده بسیار ایده آل برای مو خوره تبدیل میکند.
3. جلوگیری از افزایش فشار خون:
ماست حاوی مقدار قابل توجهی پتاسیم است. پتاسیم یکی از مواد معدنی بسیار قوی است که متخصصین قلب و تغذیه از آن بعنوان تنظیم کننده فشار خون یاد می کنند. پتاسیم بطور کار آمدی بازجذب سدیم را در بدن کاهش می دهد و به دفع سدیم اضافی از بدن کمک میکند. علاوه بر آن، پتاسیم کارکرد سلولی سیستم عصبی را هماهنگ میکند که برای کاهش فشار خون و بهبود سلامت کلی قلب ضروری است. سدیم علت اصلی بالارفتن فشار خون است که در صورت عدم نظارت اغلب منجر به بیماری فشار خون و اختلالات کلیوی میشود. پزشکان متخصص مصرف حداقل سه وعده ماست در روز را توصیه میکنند که به کاهش ابتلا به بیماری فشار خون منجر میشود.
4. تنظیم سطح کلسترول:
ماست میزان فراوانی پروبیوتیک زنده یا به عبارتی دیگر باکتری خوب دارد. وجود لاکتوباسیلوس آسیدوفیلوس (Lactobacillus Acidophilus) به شکل تاثیرگذاری کلسترول بد خون (LDL) را کاهش می دهد و میزان بالای LDL خون یا همان کلسترول بد با بیماری قلبی کرونری و تصلب شرایین مرتبط دانسته شده است.
5. کمک به هضم بهتر غذا:
ماست حاوی چندین باکتری نظیر لاکتوباسیلوس آسیدوفیلوس (Lactobacillus Acidophilus) و بیفیدوباکتریوم (Bifidobacterium) میباشد. این پروبیوتیکها نفخ، یبوست و اسهال را از بین میبرد. ماست کمک میکند تا میکروفلورا در رودهها تحریک شده و فرآیند حرکت دودی روده (پریستالتیک)را هموار میکند.
علاوه بر آن، لاکتو باسیلوس بیفیدوباکتریو با هلیکو باکتر پیلوری که نوعی باکتری عفونت زا در معده و روده است مبارزه میکند که اگر درمان نشود، منجر به زخم معده و سرطان معده میشود.
6. باعث کاهش احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ و مرض قند
مصرف فراوان ماست پروبیوتیک همچنین کمک به کاهش ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 میکند. کنترل سطوح مناسب گلوکز همچنین نیاز به جذب خوب مواد مغذی از طریق دستگاه گوارش دارد. پروبیوتیکهای ماست باعث بهبود هضم غذا شده که در نوع خود کمک شایانی به جلوگیری از دیابت میکند.
7. منبع خوب امگا-3 برای گیاهخوران:
اسیدهای چرب امگا-3 به کاهش وزن کمک میکنند، فشار خون را تنظیم کرده، التهاب را کاهش میدهند، با "اختلال شناختی خفیف" مبارزه کرده و از سرطان جلوگیری میکند. محصولات لبنی گاوهایی که از علوفه طبیعی تغذیه کرده اند نظیر ماست، سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند. اگر رژیم غذایی شما مصرف گوشت را منع میکند اما همچنان لبنیات مصرف میکنید، مصرف ماست گزینهای عالی برای برطرف کردن نیاز به امگا–3 شما خواهد بود.
8. جلوگیری از عفونت قارچی مهبل
خانمهایی که مبتلا به دیابت هستند در معرض ابتلا به عفونت قارچی مهبل هستند و قارچ انگلی کاندیدا آلبیکانز مسئول اصلی این بیماری است.کاندیدا آلبیکانز یک مشکل رایج در زنانی است که مبتلا به دیابت هستند چون آنها معمولا Ph خونشان متعادل نیست، و فراوانی قند موجود در خون است که این مشکل را تشدید میکند. ماست حاوی لاکتوباسیلوس آسیدوفیلوس که یک باکتری پروبیوتیک است که قارچ بوجود آمده از پرواکسی هیدروژن را نابود میکند.
مصرف ماست به صورت روزانه می تواند باعث درمان شود اما سعی کنید در این کار زیاده روی نکنید چون قارچ بخش طبیعی میکروفلورا در بانوان است.
9. تقویت سیستم ایمنی
مصرف منظم ماست باعث تقویت سیستم ایمنی میگردد و احتمال ابتلا به بیماری را کاهش میدهد. میکروارگانیسم های فعال زنده موجود در ماست از طریق برانگیخته کردن سیتوکین موجود در سلولهای روده بزرگ سیستم ایمنی موکوزی موجود در معده را تحریک میکند. در نتیجهی بهبود هضم غذا، مواد مغذی بهتر جذب می شوند که سیستم ایمنی را تقویت میکند. همچنین باکتری های مفید موجود در ماست به کاهش التهاب که میتواند منجر به برخی بیماریها شود کمک میکند. ماست حاوی مواد معدنی نظیر منیزیم، سلنیوم و روی هست که خواص ایمنی آن را افزایش میدهند.
10. کنترل وزن
ماست مقادیر قابل توجهی پروتئین دارد که از 6 گرم تا 10 گرم در هر 100 گرم آن متغیر است. پروتئین موجود در ماست سوخت و ساز را با بالا برده و کالری مصرفی در روز را افزایش میدهد. مصرف مقدار کافی پروتئین در کنترل اشتها بسیار مهم است چون ترشح برخی از هورمونها که باعث احساس سیری میشود را بالا میبرد. در نتیجه، میزان دریافت کالری را کاهش میدهد که این خود باعث کاهش وزن می گردد.
11. ریکاوری سریعتر در هنگام ورزش
ماست برای آن دسته از افراد که ورزش میکنند بخاطر محتوای پروتئین آن مزیت هایی دارد. ماست یونانی، که سالمترین ماست به شمار میآید، بهترین میان وعده بعد از ورزش است چرا که دارای میزان پروتیئن و کربوهیدرات متعادل است. مصرف ماست کمک میکند تا عضلات آسیب دیده ترمیم شده و تجمع گلیوکوژن در سلولهای عضلات را بهبود بخشد.
12. افزایش و بهبود حالت روحی فرد
بر اساس یک تحقیق انجام شده در دانشگاه UCLA سلامت گوارش می تواند بر خلق و خوی فرد تاثیر بگذارد. تحقیقات نشان میدهد که خانمهایی که از آثار پروبیوتیک بر دستگاه گوارش سود میبرند معمولا حالت روحی بهتری دارند و رفتارهای عصبی و دلهره آمیز کمتری از خود نشان میدهند.
علاوه بر آن، محققان همان تحقیق اشاره کردند که مصرف ماست با مصرف آنتی بیوتیک بهترین تاثیر را دارد. آنتی بیوتیک هم باکتری خوب و هم باکتری بد موجود در معده را از بین می برد بنابراین، پروبیوتیکها با مصرف ماست تقویت میشوند.
13. جلوگیری از پوکی استخوان و تقویت استخوانها:
کمبود کلسیم و ویتامین D دو علت اصلی پوکی استخوان است. محصولات لبنی منابع غنی کلسیم هستند. با این وجود ماست ترکیبی از کلسیم و ویتامین D و همینطور مواد مغذی کلیدی برای بهبود سلامت استخوانها نظیر فسفر، پتاسیم و پروتئین است. این ویتامینها، مواد معدنی و مواد مغذی با یکدیگر تراکم استخوان را بالا برده و از پوکی استخوان جلوگیری میکند.
نتیجه:
در حالیکه ماست مزایای بسیاری دارد اما شاید برای هر فردی مناسب نباشد. افرادی که ناتوانی در هضم لاکتوز دارند باید مراقب باشند چون مصرف ماست میتواند برای آنها مشکل ساز شود. همچنین، مراقب ماستهای میوهای و فرآوری یا شیرین شده هستند. این ماستهای تجاری معمولا حاوی قند افزودنی و رنگهای خوراکی دارند. بهترین کار اجتناب از مصرف انواع چنین ماستهایی و مصرف ماستهای فرآوری نشده و طبیعی است.