
بیماری های کلیوی و رژیم غذایی
چنانچه کلیههایتان آن طوری که باید کار نمیکنند و یا دچار نارسایی هستند، دکتر متخصص شما احتمالا یک رژیم غذایی با مقدار مشخصی از پروتئین، سدیم و پتاسیم برای شما تجویز خواهد کرد.
گنجاندن این مواد مغذی در رژیم غذایی خود میتواند از پیشروی بیماری کلیوی جلوگیری کند.
چنانچه مبتلا به بیماری کلیوی هستید، علاوه بر پزشک متخصص، شما به یک متخصص تغذیه مجرب نیاز دارید. یک متخصص تغذیه (RDN: Registered Dietitian Nutritionist) به شما خواهد آموخت که چگونه خوب غذا بخورید و وضعیت جدید سلامتی خود را مدیریت کنید.
شما به یک برنامهی غذایی نیاز دارید تا نیازهای شما را برآورده کند. متخصص تغذیه به شما کمک خواهد کرد تا با در نظر گرفتن ترجیحات و علایق غذایی، شیوهی زندگی و احتیاجات شخصی خود بتوانید یک برنامه غذایی مناسب داشته باشید.
پروتئین:
پروتئین کمک میکند تا تمامی سلولها ساخته و ترمیم شوند و در سطح سلامتی قابل قبولی قرار گیرد تا بتواند انرژی مورد نیاز بدن شما را فراهم کند. زمانی که کلیههای شما بخوبی کار نمیکنند، نمیتوانند پروتئینها را بخوبی کنترل کنند. بسیار با اهمیت است که به اندازهی کافی کربوهیدرات و چربی مصرف کنید تا انرژی مورد نیاز بدن تولید شود. مقدار پروتئین محدودی که میل میکنید میتواند سلولها را ترمیم و بازسازی و سلولهای جدید تولید کند. رژیم غذایی جدید شما باید طوری باشد تا تعادل میان میزان پروتئین، کربوهیدرات و چربی برقرار شود. منابع اصلی پروتئین عبارتست از گوشت، مرغ، ماهی، تخممرغ، شیر، نخود و لوبیا و آجیلها. نان، غلات، دانهها و سبزیجات نیز حاوی پروتئین هستند.
سدیم:
سدیم میتواند فشار خون را بالا برده و باعث شود تا بدن شما مایعات را در خود حفظ کند. برای افرادی که بیماری کلیوی دارند، سدیم اضافه و مایعات میتواند در بدن شما بوجود آید که بر سلامت قلب و ریهها تاثیر میگذارد. رژیم غذایی جدید شما ممکن است حاوی مقداری سدیم روزانه بشکل محدود باشد. متخصص تغذیه به شما میگوید که چگونه حد آن را رعایت کنید. سدیم در نمک و بیشتر غذاهای فرآوری شده یافت می شود. از میزان سدیم موجود در غذا اطمینان حاصل کنید. همچنین برچسبهای نمک های جایگزین را قبل از مصرف کنترل کنید. بسیاری از آنها حاوی پتاسیم است که باید به اندازه (محدود) مصرف کرد.
پتاسیم:
همانند سدیم، پتاسیم باید در بدن متعادل باقی بماند. چنانچه کلیههایتان خوب کار نمیکند، سطح پتاسیم در بدن شما باید متعادل شود. میزان پتاسیم بالا بر ریتم قلب تاثیر میگذارد، بنابراین رژیم غذایی شما باید محدودهی مجاز پتاسیم داشته باشد. متخصص تغذیهی شما به شما توضیح خواهد داد که چگونه به اندازه پتاسیم مصرف کرد. پتاسیم در بسیاری از میوهجات و سبزیجات، نخود لوبیا و آجیلها و لبنیات یافت میشود.
متخصص تغذیه همچنین به شما دربارهی دیگر جنبههای رژیم غذاییتان کمک خواهد کرد تا بتوانید مواد مغذی لازم مورد نیاز را جذب و دریافت کنید. این موارد مغذی شامل موارد زیر است:
کالری کل: جذب کالری در متعادل نگهداشتن وزن حائز اهمیت است.
فسفر:
عملکرد ضعیف کلیه باعث بالارفتن میزان فسفر در بدن شما میشود. به همین دلیل، یک رژیم کم فسفر نیاز دارید.
کلسیم:
میزان بالای فسفر در بدن دسترسی کلسیم را برای استخوانها میکاهد. رژیم غذایی شما باید میان فسفر و کلسیم تعادل برقرار کند.
ویتامینها و مواد معدنی(بخصوص ویتامینهای B، ویتامین C، ویتامین D، آهن و روی)
محدود کردن برخی از گروههای غذایی جهت تسهیل و کم کردن فشار از روی کلیهها منجر به از دست رفتن برخی از ویتامینها و مواد معدنی میشود.