برای کودکانمان هوای تمیز بسازیم
0 نظر
۲ دي ۱۳۹۶

برای کودکانمان هوای تمیز بسازیم

حدود 300 میلیون کودک هم اکنون در مناطقی از جهان زندگی می‌کنند که هوای آلوده دارد. (یعنی 6 برابر بیش از استاندارد بین‌المللی است.)

با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای از آلودگی هوا، در این تحقیق مشخص شد که حدود 300 میلیون کودک در حال حاضر در مناطقی زندگی می‌کنند که آلودگی هوای خارج از ساختمان‌ها از استاندارد جهانی حداقل 6 برابر بیشتر است. در مجموع، حدود 2 میلیارد کودک در مناطقی زندگی می‌کنند که آلودگی هوا در آن مناطق از حدود سالانه‌ی سازمان جهانی بهداشت که 10 میکروگرم در متر مکعب تعریف شده است، بیشتر است. (ذرات معلق دارای مواد سمی در بلند مدت بر سلامت تاثیر می‌گذارد.)

 آلودگی هوا مستقیما با بیماری‌های مرگبار مرتبط است. در سال 2012، یک مرگ از هر هشت مرگ و میر با آلودگی هوا مرتبط بود یعنی چیزی حدود 7 میلیون نفر. حدود 600.000  نفر از این مرگ و میر‌ها کودکان زیر 5 سال بودند. تقریبا 1 میلیون کودک سالانه از ذات‌الریه می‌میرد، که بیش از نیمی از آن مستقیما با آلودگی هوا در ارتباط است.

آلودگی هوا بطور قابل توجهی بر سلامت کودکان تاثیر می‌گذارد. مطالعات نشان می‌دهند که آلودگی هوا به شدت با بیماری‌های تنفسی نظیر ذات الریه، برونشیت و آسم در ارتباط است. آلودگی هوا همچنین می‌تواند موجب بیماری‌های حاد شده و دانش‌آموزان را از تحصیل و رفتن به مدرسه باز دارد، و شواهدی موجود است که می‌تواند رشد فیزیکی و ذهنی کودکان را مختل کند. در صورت حل نشدن این مشکلات، برخی بیماریهای مرتبط با آلودگی هوا ممکن است بصورت مادام العمر باقی بماند.

در بسیاری از کشورهای دنیا، آلودگی هوا در حال وخیم تر شدن است. با صنعتی شدن و شهری شدن کشورها، مصرف حامل‌های انرژی و ذغال سنگ در حال افزایش است. یکی از نشریات اخیر سازمان جهانی بهداشت نشان می‌دهد که آلودگی هوای شهری بین سال‌های 2008 تا 2013 به میزان 8 درصد بیشتر شده است. این نشانه‌ی خوبی نیست.

کودکان بطور خاص بخاطر فیزیولوژی خاصی که دارند و هم بخاطر نوع و میزان قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا در برابر آلودگی هوا آسیب‌پذیر هستند.

آلودگی هوا به طور جدی می‌تواند بر روی سلامت جنین تاثیر بگذارد. به زنان باردار توصیه می‌شود که درست همان قدر که باید از سیگار کشیدن خودداری کنند از آلودگی هوا  نیز دوری کنند. مطالعات نشان می‌دهند که قرار گرفتن در معرض میزان بالای ذرات ریز معلق (که شامل ذرات ریز کوچکتر از 2.5 میکرون هستند) به میزان بیشتری با سقط جنین ،‌ زایمان زودرس و کمبود وزن نوزاد ارتباط دارد.

ریه‌ی کودکان در حال رشد است و این امر آنها را در برابر هوای آلوده آسیب پذیر می‌کند. لایه‌ی سلولی لوله‌های تنفسی در میان کودکان نفوذپذیرتر است. راههای تنفسی کودکان همچنین کوچکتر از بزرگسالان است، بنابراین عفونت‌‌های ریوی کودکان را بیش از بزرگسالان تهدید می‌کند. کودکان دوبرابر تندتر از بزرگسالان تنفس می‌کنند و در واقع هوای بیشتری را وارد بدن می‌کنند.

علاوه بر این، سیستم ایمنی کودکان همچنان در حال رشد است بخصوص در سنین ابتدایی. در دوران ابتدایی کودکی، کودکان به ویروس، باکتری و دیگر عفونت‌ها به شدت حساس هستند. هر دوی این‌ها خطر ابتلا به عفونت‌های تنفسی را افزایش داده و توانایی کودکان برای مقابله با آنها را می‌کاهد.

علاوه بر این، تاثیرات آلودگی هوا بر کودکان می‌تواند مشکلات مادام العمری را بوجود بیاورد. آلودگی هوا رشد ریه‌ی کودکان را مختل می‌کند که این امر در دوران بزرگسالی آنها اثر می‌گذارد. تحقیقات نشان داده که حجم ریه‌های کودکانی که در محیط‌های آلوده زندگی می‌کنند، 20 درصد کاهش می‌یابد. تحقیقات همچنین نشان می‌دهند که افراد بزرگسالی که در کودکی در معرض آلودگی هوای مزمن قرار گرفته‌اند، بیشتر از دیگر افراد مشکلات تنفسی خواهند داشت.

متاسفانه کودکان فقیر بیشتر در معرض خطر هستند.

آلودگی در سطح بین‌المللی کودکان قشر متوسط و زیر متوسط را بیشتر مورد هدف قرار می‌دهد. بیش از 88 درصد مرگ و میر‌های مرتبط با بیماری‌های آلودگی هوای شهری و بیش از 99 درصد تمامی مرگ و میر‌های مربوط به بیماریهای وابسته به آلودگی هوای داخل خانه در کشورهایی اتفاق می‌افتد که درآمد متوسط و زیر متوسط دارند. قاره‌ی آسیا در حال حاضر بیشترین مرگ و میر را به سبب آلودگی هوا دارد. اما این نسبت‌ها و ارقام در حال تغییر است. در قاره‌ی آفریقا، تولیدات فزاینده‌ی صنعتی، گسترش شهر نشینی و ترافیک باعث رشد سریع آلودگی هوای شهری می‌شود. با این حال، شمار کودکان آفریقایی در معرض‌آلودگی نیز به احتمال زیاد بیشتر شده خصوصا وقتی که سهم این قاره در تعداد جمعیت کودکان روز بروز بیشتر می‌شود. پیش بینی می‌شود که تا اواسط قرن 21، یک نوزاد از هر سه نوزاد متولد شده آفریقایی باشد.

آلودگی هوا در جوامع شهری کم درآمد وخیم‌تر می‌شود. مناطق فقیرتر اغلب در معرض آلاینده‌های محیطی نظیر زباله و آلودگی هوا قرار می‌گیرند. کارخانجات و فعالیت‌های صنعتی نیز معمولا نزدیک مناطق کم‌درآمد قرار دارند، و اغلب حجم کمتری از زباله‌ها قابل مدیریت هستند. این امر منجر به سوختن پلاستیک،‌ لاستیک و زباله‌های الکترونیکی می‌شود که مواد شیمیایی سمی را در در هوا پخش می‌کند که به شدت برای کودکان سمی و خطرناک است. خانواده‌های فقیرتر نیز دسترسی کمتری به تهویه‌ی هوای مطبوع، تصفیه‌ی هوا و دیگر تجهیزات برای محافظت خودشان دارند.

آلودگی هوای داخل خانه‌ها بیشتر در مناطق خارج از شهر و کم درآمد رایج است. بیش از یک میلیارد کودک در خانه‌هایی زندگی می‌کنند که سوخت جامد برای گرم‌کردن خانه و آشپزی استفاده می‌شود. در حالیکه آلودگی هوای خارجی در جوامع شهری وخیم‌تر است، آلودگی هوای داخلی در جوامع روستایی که از سوخت‌هایی با منشاء زیستی (مثل چوب، ذغال و ...) بخاطر عدم دسترسی به دیگر اشکال انرژی، بیشتر در آشپزی و گرم‌کردن استفاده می‌شود. 81 درصد خانوارهای روستایی در هندوستان از سوختهای زیستی استفاده می‌کنند چون ارزانتر و در دسترس است. حتی در سطوح ملی، درآمد با مصرف سوخت‌های جامد برای نیاز خانوارها در ارتباط است. تایلند با درآمد سرانه 5816 دلار در سال 23 درصد نیازهای انرژی خود را از این طریق برآورده می‌کند. این در حالی است که جمهوری تانزانیا با درآمد  سرانه 864 دلار در سال، 95 درصد از سوخت‌های زیستی استفاده می‌کنند.

به دلیل نبود خدمات درمانی کافی و سلامت عمومی جامعه، این کودکان فقیر هستند که هر چه بیشتر در معرض خطر قرار می‌گیرد. وقتی یک کودک بیمار می‌شود، یا به تغذیه‌ی خوب، بهداشت کافی و آب شرب سالم دسترسی ندارد، بیماریهای تنفسی و ریوی از جمله ذات الریه خطرناک‌تر و مرگبارتر می‌شوند. سیستم ایمنی بدن نیاز به سلامت عمومی خوبی دارد. عدم دسترسی به خدمات درمانی و بهداشتی نه تنها از درمان آن بیماریها جلوگیری نمی‌کند، بلکه حتی نمی‌توانند آن بیماری‌ها را تشخیص دهند.

کاهش آلودگی هوا یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که می توانیم برای کودکان انجام دهیم. تحقیقات نشان می‌دهند که کاهش آلودگی هوا موجب بهبود عملکرد دستگاه تنفسی در کودکان می شود. یکی از تحقیقات انجام شده در سازمان جهانی بهداشت برآورد می‌کند که رسیدن به استاندارد جهانی فاقد ذرات زیر 2.5 میکرون می‌تواند از 2.1 میلیون مرگ و میر در تمامی گروه‌های سنی در سال جلوگیری کند. (طبق داده‌های سال 2010)

بموجب این امر سلامت عمومی میلیون‌ها نفر تضمین می‌شود و موجب کاهش بیماری‌های حاد و مزمن در کودکان و کاهش مشکلات بارداری و زایمان می‌شود. در آخر تحقیقات و مطالعات نشان می‌دهند که این امر می‌تواند موجب بهبود رشد فیزیکی و ذهنی کودکان، و همینطور باعث افزایش طول عمر باروری آنها گردد.

مزایای کاهش آلودگی هوا فراتر از سلامتی کودکان می‌رود. اقدامات و سرمایه‌گذاری‌ها برای کاهش آلودگی هوا نیز می‌توانند باعث رشد اقتصادی و مبارزه با تغییرات آب و هوایی شود.

تغییرات آب و هوایی سلامت کودکان را تهدید می‌کند. کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی و سرمایه‌گذاری بر روی منابع سوختهای تجدید پذیر نیز می‌تواند به کاهش آلودگی هوا و گازهای گلخانه‌ای که سبب تغییرات آب و هوایی می‌شود، کمک کند. کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی بر سلامت کودکان تاثیر فراوانی دارد.

کاهش آلودگی هوا بطور چشمگیری می‌تواند به بهبود رشد و عملکرد اقتصادی کمک کند. همانطور که این گزارش نشان می‌دهد، آلودگی هوا برای سلامتی اهمیت فراوانی دارد. رابطه‌ی بین ارتقا سلامت، رشد فیزیکی و ذهنی، درآمد بالاتر و اقتصاد  بهتر مستند و موجود است. علاوه بر این، با کاهش آلودگی هوا باعث کاهش هزینه‌های درمان در خانوارها و دولت می‌شود که با این کار می‌توان میلیاردها دلار در سطح ملی پس انداز نمود. یک تحقیق انجام شده در سازمان رشد و توسعه اقتصادی (OECD) نشان می‌دهد که کل هزینه‌های سالانه آلودگی هوا در حال حاضر چیزی حدود 0.3 درصد تولید ناخالص داخلی است و انتظار می‌رود که این رقم تا سال 2060 به 1 درصد برسد.

کاهش آلودگی هوا برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار امری ضروری محسوب می‌شود. کاهش آلودگی هوا مستقیما بر روند پیشرفت و دستیابی به اهداف توسعه پایدا تاثیر می‌گذارد. کاهش آلودگی هوا همچنین به طور غیر مستقیم بر چندین هدف توسعه پایدار اثر می‌گذارد. این امر می‌تواند باعث کاهش فقر و ناامنی غذایی شود، کیفیت آب را ارتقا دهد و باعث حفظ جنگل‌ها و اکوسیستم گردد. همچنین این امر می‌تواند با توسعه پایدار شهرها، منابع سوخت پاک‌تر، تولید و مصرف  و مبارزه با تغییر آب و هوا شود.

محافظت از کودکان در برابر آلودگی هوا نیازمند اقداماتی برای کاهش آلودگی هوا، کاهش در معرض قرار دادن کودکان در آلودگی هوا و نظاره کردن بر این امر است.

کودکان باید از هر عاملی که برای سلامتی آنها مضر است فاصله بگیرند. اگرچه ترکیب مواد شیمیایی سمی در آلودگی هوا با چشمان غیرمسلح دیده نمی‌شود، اما این عناصر مرگبار هستند و سلامت کودکان را تحت تاثیر قرار می‌دهند. به حداقل رساندن تماس و قرار گرفتن در معرض هوای آلوده نیازمند اقدامات تک تک افراد، خانواده‌ها، جوامع و دولت‌ها است. این اقدامات شامل فراهم کردن تهویه‌ی مطبوع و عایق‌سازی خانه‌ها، فراهم کردن اجاق گازهای استاندارد و جلوگیری از قرار گرفتن در معرض دود سیگار است. این اقدامات همچنین شامل آگاه سازی بیشتر چگونگی محافظت افراد و خانواده‌ها می‌شود. در آخر باید گفت که برای برنامه‌ریزی شهری بهتر بایستی اطمینان حاصل کرد که منابع آلودگی هوا نظیر کارخانجات و بزرگراهها در نزدیکی مدارس و زمین‌های بازی ساخته نشوند.

ما همچنین باید تلاش کنیم تا از آلودگی هوا بکاهیم. کاهش آلودگی هوا یعنی نجات جان میلیون‌ها انسان، زندگی‌ سالمتر برای کودکان و نسل‌های بعد. در سطح دولتی، می‌بایستی مصرف سوختهای فسیلی کاهش یابد، و سرمایه‌گذاری در خصوص انرژی پایدار افزایش یابد. این‌ اقدامات شامل مفادی است که در معاهده تغییرات آب و هوایی پاریس آمده است. طبق این توافق بعمل آمده کشورهای عضو این همایش ملزم به رعایت و دقت در مدیریت منابع از جمله مدیریت پسماند استاندارد، حمل و نقل عمومی کارآمدتر و ترویج اطلاعات و دانش کاهش آلودگی هوا شدند.

ما نیاز به نظارت بهتر آلودگی هوا داریم. کیفیت هوا می‌تواند در هر شرایطی بسرعت تغییر کند. بطور مثال آشپزی یا گرم کردن خانه با استفاه از سوخت‌های زیست توده‌ای می‌تواند آلودگی داخل خانه را به شدت بالا ببرد. آلودگی شهری در شهرهای بزرگ در ساعات اوج ترافیک افزایش می‌یابد و یا سوزاندن زباله‌ها که در راس ساعت‌های مشخصی انجام می‌گیرد. نظارت بر این دستگاهها می‌تواند کمک کند تا افراد، والدین، ‌خانواده‌ها، جوامع و دولت‌ها از اثر آلودگی هوا بر آنها آگاه‌تر شوند تا بتوانند خود را به نحوی وفق دهند که کمترین آسیب را از آلودگی هوا ببینند. این راهکارها بخودی خود نمی‌تواند جلوی آلودگی هوا را بگیرد اما برای برداشتن قدم اول ضروری و مهم هستند. هر چه بیشتر درباره‌ی آلودگی هوا بدانیم، بهتر می‌توانیم کودکانمان را از خطر آلودگی هوا مصون بداریم.

 


محصولات مرتبط با این مطلب
مشاهده ادامه لیست
شیر سویا فرادما با طعم قهوه 1000 میلی‌لیتری مانداسوی
شیر سویا فرادما با طعم قهوه 1000 میلی‌لیتری مانداسوی
120,000تومان
شیر سویا فرادما با طعم قهوه 1000 میلی‌لیتری مانداسوی
شیر سویا فرادما با طعم کاکائو 1000 میلی‌لیتری مانداسوی
شیر سویا فرادما با طعم کاکائو 1000 میلی‌لیتری مانداسوی
120,000تومان
شیر سویا فرادما با طعم کاکائو 1000 میلی‌لیتری مانداسوی
شیر سویا فرادما با طعم توت فرنگی 1000 میلی‌لیتری مانداسوی
شیر سویا فرادما با طعم توت فرنگی 1000 میلی‌لیتری مانداسوی
120,000تومان
شیر سویا فرادما با طعم توت فرنگی 1000 میلی‌لیتری مانداسوی
سویا شیر ساده غیر لبنی 1 لیتری مانداسوی
سویا شیر ساده غیر لبنی 1 لیتری مانداسوی
120,000تومان
سویا شیر ساده غیر لبنی 1 لیتری مانداسوی
سویا شیر کلاسیک 1 لیتری مانداسوی
سویا شیر کلاسیک 1 لیتری مانداسوی
120,000تومان
سویا شیر کلاسیک 1 لیتری مانداسوی
دسر نوشیدنی موزی 200 میلی‌لیتری دنت
دسر نوشیدنی موزی 200 میلی‌لیتری دنت
25,500تومان
دسر نوشیدنی موزی 200 میلی‌لیتری دنت
دسر نوشیدنی طالبی 200 میلی‌لیتری دنت
دسر نوشیدنی طالبی 200 میلی‌لیتری  دنت
25,500تومان
دسر نوشیدنی طالبی 200 میلی‌لیتری دنت
نوشیدنی شکلات 200 میلی‌لیتری دنت
نوشیدنی شکلات 200 میلی‌لیتری دنت
25,500تومان
نوشیدنی شکلات 200 میلی‌لیتری دنت
نظرات کاربران
نظر خودتان را ارسال کنید