
8 فایده خرما برای سلامتی
خرما میوه درخت نخل است که در بسیاری از نواحی گرمسیر دنیا رشد میکند. این میوه در سالهای اخیر تبدیل به یک محصول محبوب و پرطرفدار در دنیا شده است.
تقریبا همه خرماهای موجود در کشورهای غربی بصورت خشک هستند.
تازگی و خشک بودن خرما را میتوان از روی ظاهر آن تشخیص داد. پوست چروکیده خرما نشان دهنده خشک بودن آن بوده در حالیکه پوست صاف نشانگر تازه بودن آن است.
بسته به نوع آن، خرمای تازه تقریبا اندازه کوچکی دارد و رنگ آن از قرمز روشن به زرد روشن متغیر است. خرمای مجول (Medjool ) و Deglet Noor متداولترین انواع مورد مصرف در دنیا هستند.
خرما میوهای با طعم شیرین است. این میوه سرشار از برخی از مواد مغذی است و انواع مزایا و کاربردها را دارد.
- خرما بسیار مغذی است.
خرما دارای مواد مغذی بسیار خوبی است.
خرمای خشک کالری بیشتری نسبت به بسیاری از میوههای تازه دارد اما نسبت به دیگر میوههای خشک شده نظیر کشمش و انجیر کالری کمتری دارد.
بیشتر کالری موجود در خرما منشا کربوهیدراتی دارد. بقیه آن از پروتئین است. علاوه بر کالری فراوان موجود در خرما، این میوه همچنین حاوی ویتامینها، مواد معدنی و میزان قابل توجهی فیبر است.
100 گرم خرما حاوی مواد مغذی زیر میباشد:
- کالری 277
- کربوهیدرات 75 گرم
- فیبر 7 گرم
- پروتئین 2 گرم
- پتاسیم 20 % نیاز روزانه
- منیزیم 14 % نیاز روزانه
- مس 18 % نیاز روزانه
- منگنز 15 % نیاز روزانه
- آهن 5 % نیاز روزانه
- ویتامین B6 12 % نیاز روزانه
خرما همچنین سرشار از آنتی اکسیدان است که مزایایی فراوانی برای سلامتی دارد.
- خرما سرشار از فیبر است.
جذب فیبر کافی برای سلامت عمومی بدن بسیار مهم است.
با داشتن تقریبا 7 گرم فیبر در 100 گرم، قرار دادن خرما در رژیم روزانه یک راه عالی برای افزایش جذب فیبر است.
فیبر با جلوگیری از یبوست میتواند موجبات سلامتی دستگاه گوارش را فراهم کند. فیبر حرکات دودی روده را افزایش می دهد و موجب شکل گیری مدفوع میشود.
در یک تحقیق انجام شده، 21 نفر که به مدت 3 هفته هر روز 7 عدد خرما مصرف کردند تغییرات مثبتی در دستگاه گوارش و دفع مشاهده کردند و افزایش قابل توجهی در حرکات روده بزرگ در مقایسه با کسانی که خرما مصرف نکرده بودند، داشتند.
علاوه بر آن، فیبر موجود در خرما برای کنترل قند خون مفید است. فیبر سرعت گوارش را کند میکند و میتواند از بالا رفتن بیش از حد قند خون پس از وعده غذایی جلوگیری کند.
به همین دلیل، خرما شاخص گلایسمی پایینی دارد. (شاخص گلایسمی سرعت بالا رفتن قند خون را پس از خوردن یک غذای بخصوص بیان می کند).
- خرما دارای آنتی اکسیدانهای مفید است.
خرما آنتی اکسیدان های گوناگونی در خود دارد که مزایای سلامتی متعددی از جمله کاهش خطر ابتلا به چندین نوع بیماری را موجب می شود.
آنتیاکسیدانها شما را در برابر رادیکالهای آزاد که مولکولهای بی ثباتی هستند و موجب واکنشهای مضری در بدن و ایجاد بیماریهای متعدد میگردند، محافظت میکنند
در مقایسه با انواع مشابه میوهجات، نظیر انجیر و آلوی خشک شده، خرماها بنظر دارای بیشتری محتوای آنتی اُکسیدان هستند.
در اینجا به 3 نوع از این آنتی اکسیدانهای قوی اشاره خواهیم کرد:
- فلاونویدها: فلاونویدها آنتی اکسیدانهای قدرتمندی هستند که میتوانند به کاهش تورم کمک کنند و در رابطه با پتانسیل آنها در کاهش خطر ابتلا به دیابت، بیماری آلزایمر و برخی انواع سرطانها تحقیقاتی انجام شده است.
- کاروتنوئیدها: گفته میشود که این نوع آنتی اکسیدانها برای سلامت قلب مفید بوده و میتوانند خطر ابتلا به اختلالات چشم را از بین ببرند (نظیر دژنراسیون ماکولار).
- اسید فنولیک: موسوم به خواص ضد التهابی است. اسید فنولیک میتواند خطر ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی را کاهش دهد.
- خرما برای سلامت مغز مفید است:
طبق مطالعات آزمایشگاهی خرما میتواند برای کاهش نشانگرهای التهابی در مغز نظیر اینترلئوکین 6 مفید باشد. مقادیر بالای اینترلئوکین 6 با خطر بالای بیماری هایی نظیر آلزایمر مرتبط است.
علاوه بر آن، مطالعات بر روی حیوانات نشان میدهد که خرما برای کاهش فعالیت آمیلوئیدبتاپروتئینها که منجر به شکلگیری پلاکها درمغز میشود مفید است.
زمانی که پلاکها در مغز تجمع میکنند، ممکن است ارتباط میان سلولهای مغز را مختل کنند که نهایتا منجر به مرگ سلول مغزی و بیماری آلزایمر شود.
بر اساس تحقیقات انجام شده بر روی حیوانات از جمله موش آزمایشگاهی، خرمای مخلوط با غذای موشها بطور چشمگیری باعث تقویت حافظه و توانایی یادگیری و همینطور کاهش رفتارهای مرتبط با دلهره در آنها گردید.
- خرما زایمان طبیعی را تسهیل میبخشد.
خرما باعث بهبود و تسهیل زایمان در زنان باردار میشود.
مصرف خرما در واپسین ماههای بارداری باز شدن گردنه رحم را بهبود می بخشد و نیاز به القای زایمان را کاهش میدهد. همچنین میتواند مدت زمان زایمان را کاهش دهد.
در یک تحقیق انجام شده، 69 زن که 6 خرما در روز به مدت 4 هفته قبل از زایمان مصرف کرده بودند، احتمال زایمان طبیعی شان 20 % بیشتر و به طور چشمگیری مدت زمان زایمان در آنها کمتر شد. در یک تحقیق دیگر که بر روی 154 زن باردار انجام شد، آنهایی که خرما مصرف کردند نیاز کمتری به "القای زایمان" داشتند.
تحقیق سوم نتایج مشابهی در 91 زن باردار که 70 تا 76 گرم خرما به صورت روزانه از هفته سی و هفتم بارداری مصرف کرده بودند نشان داد. آنها در مقایسه با زنانی که خرما مصرف نکرده بودند زایمانشان بصورت متوسط 4 ساعت کمتر به طول انجامید.
گرچه بنظر می رسد که مصرف خرما به زایمان راحتتر کمک کرده و مدت زمان آنرا کمتر میکند، تحقیقات بیشتری در این زمینه نیازمند است تا تاثیر واقعی خرما را نشان دهد.
ننقش خرما در هنگام زایمان احتمالا بخاطر ترکیباتی است که به گیرنده های اکسی توسین پیوند میخورد و تاثیر آن را در بدن بیشتر میکند. اکسی توسین هورمونی است که نقش مهمی در ایجاد انقباض های زایمان بر عهده دارد. علاوه بر آن، خرما حاوی تانین میباشد که ترکیباتی است که به انقباضهای زایمان کمک میکند. خرما همچنین منبع خوب قند طبیعی و کالری است که برای کنترل سطح انرژی هنگام زایمان ضروری هستند.
- خرما یک شیرین کنندهی طبیعی عالی است.
خرما منبع فروکتوز است که نوعی قند طبیعی موجود در میوه است.
به همین دلیل، خرما خیلی شیرین است و همینطور طعمی کارامل مانندی دارد. خرما بخاطر مواد مغذی موجود در آن و فیبر و آنتی اکسیدانهایی که برای بدن فراهم می کند جایگزین بسیار سالمی برای شکر سفید در دستورهای غذایی است.
بهترین راه برای جایگزین کردن خرما بجای شکر سفید تهیه شیره خرما است. این کار با ترکیب خرما و آب در مخلوط کن انجام می شود. یک قانون نانوشته برای جایگزین کردن قند و شکر با شیره خرما نسبت 1:1 است.
بعنوان مثال، اگر دستور پخت غذا یک پیمانه شکر نیاز داشته باشد، شما میتوانید آنرا با یک پیمانه شیره خرما جایگزین کنید.
توجه به این نکته اهمیت دارد که اگرچه خرما سرشار از فیبر و مواد مغذی است، ولی کالری زیادی دارد و بهتر است که در مصرف آن میانه روی کنیم.
- دیگر مزایای خرما برای سلامتی
گفته میشود که خرما دارای مزایای دیگری هم میباشد که به شکل گستردهای بر روی آنها مطالعه نشده است.
- سلامت استخوانها: خرما حاوی چندین ماده معدنی از جمله فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم است. در مطالعات انجام شده بر روی همه این مواد معدنی نشان میدهد که آنها باعث پیشگیری از بیماریهای مرتبط با استخوان از جمله پوکی استخوان میشوند.
- کنترل قند خون: خرما بخاطر فیبر و آنتی اکسیدان و شاخص گلایسمی پایینی که دارد پتانسیل آن را دارد که به تنظیم قند خون کمک کند. بنابراین، مصرف خرما میتواند برای کنترل دیابت موثر باشد.
گرچه به نظر میآید که خرما دارای این مزایای سلامتی بالقوه باشد اما پیش از هرگونه نتیجه گیری در این مورد نیاز به تحقیقات علمی بیشتری در این زمینه است.
- خرما را می شود به آسانی به رژیم غذایی اضافه کرد.
خرما بسیار پر کاربرد است و می توان با آن میان وعدههای خوشمزهای درست کرد. خرما بهراحتی با دیگر مواد غذایی مثل بادام، کره بادام زمینی یا پنیر بصورت ترکیبی مصرف میشود.
خرما همچنین بسیار چسبناک است که گزینه خوبی برای استفاده در شیرینی پزی نظیر پخت کلوچه می باشد. شما همچنان میتوانید خرما را با آجیلها و بذرها ترکیب کنید تا میان وعدههایی سالمی داشته باشید.
همچنین میتوانید از خرما برای شیرین کردن سسهای سالاد و مایع مارینه استفاده کنید یا آن را با اسموتیها و جوی دوسر ترکیب کنید.
باید توجه کنید که خرما سرشار از کالری است و طعم شیرینش باعث میشود که زیاد مصرف شود. به همین دلیل باید آن را به اندازه مصرف کرد.
حرف آخر:
خرما برای اضافه کردن به رژیم غذایی میوه بسیار سالمی است.
خرما حاوی چندین ماده مغذی، فیبر و آنتی اکسیدان میباشد و میتواند مزایای بسیاری برای سلامتی از بهبود دستگاه گوارش گرفته تا کاهش خطر ابتلا به بیماریها داشته باشد.
با چندین روش میتوانید خرما را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. یک راه محبوب و پر طرفدار مصرف خرما به عنوان شیرین کننده طبیعی در انواع غذاها ست. خرما همچنین میان وعده خیلی خوبی است.
راحتترین روش تهیه خرما، نوع خشک شده آن است اگر چه خرمای خشک شده نسبت به میوه تازه آن کالری بیشتری دارد، بنابراین بسیار اهمیت دارد که در مصرف آن میانهروی کنیم.
خرما به طور قطع ارزش آن را دارد که به رژیم غذایی شما اضافه شود چرا که هم خوشمزه و هم مغذی است.