
ارزش غذایی نان
مواد غذایی حاوی غلات منبع مهمی از کربوهیدراتها، پروتئینها، فیبرهای خوراکی، بخصوص ویتامینهای B و مواد معدنی هستند.
با داشتن انرژی معادل 2/2 کیلوکالری (9/2 کیلو ژول برگرم)، نان از دیدگاه میزان انرژی، یک مادهی غذایی با کالری متوسط به شمار میآید. بیشتر انرژی نان از نشاسته نشأت گرفته است، به همین دلیل نان جزو غذاهای نشاستهدار به حساب میآید. آرد کامل بهترین تناسب اسیدهای چرب را دارد. میزان چربی در هر 100 گرم نان زیاد نیست. در حالی که، اضافه شدن چربی درحین فرآیند تولید نان، یا در آماده سازی وعدهی غذایی میتواند میزان چربی آن را بالا ببرد. نانها همچنین از مقدار قابل توجهی پروتئین و کربوهیدرات تشکیل شدهاند. میزان فیبر در نان به نوع آرد تهیه شده از آن بستگی دارد. یک برش 40 گرمی از نان حاصل از آرد سفید از حدود 1 گرم فیبر خوراکی، و یک برش از نان آرد کامل از 3 تا 5/4 گرم از این ماده تشکیل شده است. مصرف نان در طول روز تأثیر بالایی در جذب فیبر خوراکی دارد، شش نوع پروتئین آرد کامل نیز نزدیک به 25 تا 35 گرم فیبر خوراکی را شامل میشود. طیف وسیعی از مواد معدنی، ویتامینها و فیتوکمیکالها مانند اکثر پلیمرهای فیبری خوراکی در دسته بندی غلات قرار میگیرند. تحقیقات پزشکی انجام شده طی 15 سال گذشته نقش محافظتی غذاهای غلات کامل در بیماریهای مزمن، از قبیل بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت نوع 2 و سرطان رودهی بزرگ را نشان میدهد.
جدول مقادیر ویتامینها و مواد معدنی در نان گندم و چاودار
درهر 100 گرم نان |
چاودار
|
|
|
|
|
|
گندم |
|
|
|
|
|
|
کامل |
|
|
تصویه شده |
|
|
غلات کامل |
|
|
قهوهای |
|
|
|
%RDA |
|
واحد |
%RDA |
|
واحد |
%RDA |
|
واحد |
%RDA |
|
واحد |
ویتامین |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ویتامین K |
1% |
1.2 |
میکروگرم |
4% |
3.1 |
میکروگرم |
3% |
2.2 |
میکروگرم |
6% |
7.8 |
میلیگرم |
تیامین |
29% |
0.4 |
|
30% |
0.5 |
|
27% |
0.4 |
|
25% |
0.4 |
میلیگرم |
ریبوفلاوین |
20% |
0.3 |
|
19% |
0.3 |
|
20% |
0.3 |
|
18% |
0.2 |
میلیگرم |
نیاسین |
19% |
3.8 |
|
22% |
4.4 |
|
22% |
4.4 |
|
26% |
4.7 |
میلیگرم |
ویتامین B6 |
4% |
0.1 |
|
4% |
0.1 |
|
17% |
0.3 |
|
6% |
0.2 |
میلیگرم |
فولات |
27% |
110 |
|
28% |
111 |
|
29% |
118 |
|
21% |
50.0 |
میلیگرم |
اسید پانتوتنیک |
4% |
0.4 |
|
2% |
0.2 |
|
5% |
0.5 |
|
8% |
0.7 |
میلیگرم |
کولین |
|
|
|
|
14.6 |
|
|
|
|
|
23.9 |
میلیگرم |
بیتین |
|
|
|
|
102 |
|
|
|
|
|
180 |
میلیگرم |
مواد معدنی |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
کلسیم |
7% |
73.0 |
|
15% |
151 |
|
9% |
91.0 |
|
14% |
107 |
میلیگرم |
آهن |
16% |
2.8 |
|
21% |
3.7 |
|
19% |
3.5 |
|
19% |
2.4 |
میلیگرم |
منیزیم |
10% |
40.0 |
|
6% |
23.0 |
|
13% |
53.0 |
|
12% |
82.0 |
میلیگرم |
فسفر |
12% |
125 |
|
10% |
99.0 |
|
18% |
176 |
|
15% |
202 |
میلیگرم |
پتاسیم |
5% |
166 |
|
3% |
100 |
|
6% |
204 |
|
5% |
248 |
میلیگرم |
سدیم |
27% |
660 |
|
28% |
681 |
|
20% |
487 |
|
22% |
472 |
میلیگرم |
روی |
8% |
1.1 |
|
5% |
0.7 |
|
8% |
1.3 |
|
8% |
1.8 |
میلیگرم |
مس |
9% |
0.2 |
|
13% |
0.3 |
|
13% |
0.3 |
|
8% |
0.4 |
میلیگرم |
منگنز |
41% |
0.8 |
|
24% |
0.5 |
|
74% |
1.5 |
|
56% |
2.1 |
میلیگرم |
سلنیوم |
44% |
30.9 |
|
25% |
17.3 |
|
42% |
29.5 |
|
41% |
40.3 |
میلیگرم |
RDA: رژیم غذایی پیشنهادی (درصد ارزش غذایی برای بزرگسالان و یا کودکان بالای 4 سال بر اساس رژیم 2،000 کالری) از نانهای مختلف.