
مادران و روشهای مراقبت پس از زایمان
دوره پس از زایمان درست پس از زایمان کودک شروع میشود و زمانی که بدن مادر تقریبا به حالت پیش از بارداری خود بازگردد پایان مییابد. این دوره معمولا شش تا هشت هفته طول میکشد.
دوره پس از زایمان شامل تغییرات بسیاری از لحاظ احساسی و جسمانی در مادر میشود در حالی که یک خانم برای تبدیل شدن به یک مادر باید نحوه برخورد با تمام این تغییرات را یاد بگیرد. در دوره پس از زایمان همچنین والدین باید نحوه مراقبت از نوزادان و عملکردشان به عنوان یک واحد خانواده تغییر یافته را یاد بگیرند.
مادر باید مراقب خودش باشد تا تجدید قوا کند. در چند هفته اول به استراحت زیاد، تغذیه سالم و کمک نیاز خواهد داشت.
استراحت:
والدینی که به تازگی صاحب فرزند شده اند خیلی زود میآموزند که نوزادان ساعتهای مختلف متفاوت از بزرگسالان دارند. یک نوزاد هر سه ساعت یکبار بیدار میشود و نیاز به تغذیه و آرامش دارد. والدین به ویژه مادر ممکن است به شدت خسته شوند به ویژه اگر این اولین فرزندش باشد. اگر چه ممکن است تا چند ماه دیگر نتوانید هشت در این شرایط مفید باشد.
- در چند هفته اول مادر باید از تمام مسئولیتها بجز غذا دادن به کودک و مراقبت از خود آزاد شود.
- وقتی که کودک خواب است بخوابید. این کار شاید فقط چند دقیقه استراحت در روز باشد، اما این دقایق میتواند به زمان استراحت شما اضافه شود.
- مراحل و زمان را ذخیره کنید. تخت نوزاد خود را برای غذا دادن در شب نزدیک تخت خود قرار دهید.
- بسیاری از پدر و مادرانی که به تازگی صاحب فرزند شده اند از اینکه دوستان و خانواده به دیدنشان بیایند لذت میبرند، اما مادران نباید در پذیرایی از دیگران حس اجبار داشته باشند. به راحتی بهانه استراحت کردن یا شیردادن به کودک خود را بیاورید.
- برای چند دقیقه هر روز از منزل خارج شوید. شما میتوانید تحت نظر کارشناس بهداشتی تمرینات پس از زایمان را با راه رفتن و نرمش کردن شروع کنید.
- پس از دو تا سه هفته اول، از یک بطری شیر برای تغذیه شب هنگام نوزاد با شیر مادر استفاده کنید. به این ترتیب، فرد دیگری میتواند به کودک شیر بدهد و شما میتوانید یک خواب طولانیتر و بدون وقفه داشته باشید.
تغذیه
بدن مادر در طول بارداری و همچنین با تولد نوزادش تغییرات زیادی کرده است. او نیاز به التیام و دارد. علاوه بر استراحت، تمام مادران باید رژیم غذایی سالمی را برای بهبودی حفظ کنند.
اضافه وزن دوران بارداری باعث ایجاد بنیهای برای بهبودی مادر و شیردادن به نوزاد میشود. پس از زایمان، تمام مادران باید به خوبی غذا بخورند تا بتوانند سالم و فعال باشند و بتوانند از نوزاد خود مراقبت کنند.
فارغ از اینکه نوزاد با شیر مادر تغذیه می شود یا شیر خشک، همه مادران باید تغذیه سالم و متعادل داشته باشند. اکثر متخصصان تغذیه توصیه میکنند که مادران شیرده هر وقت گرسنه شدند غذا بخورند. اما بسیاری از مادران ممکن است خیلی خسته یا مشغول باشند و غذا را فراموش کنند. بنابراین، ضروری است که وعدههای غذایی ساده و سالم تهیه کنید که حاوی ترکیباتی از همه گروههای توصیه شده از Choose My Plate (مرکز سیاست گذاری وارتقای تغذیه وزارت کشاورزی ایالات متحده) باشد.
نماد Choose My Plate صفحه راهنمایی برای تغذیه سالم است. My Plate میتواند به شما کمک کند تا انواع غذاها را با کالری و چربی مناسب مصرف کنید
آیکون My Plate به پنج دسته گروه غذایی طبقه بندی شده است، تاکید بر مصرف تغذیه ای از موارد زیر است:
- دانهها: غذاهایی که از گندم، برنج، جوی دوسر، دانه ذرت، جو یا غلات دیگر تولید میشود محصولات دانهای هستند. مثلا گندم کامل، برنج قهوهای و بلغور جوی دوسر.
- سبزیجات: از سبزیجات متنوع، از جمله سبزیجات تیره، قرمز و نارنجی، حبوبات (نخود فرنگی و لوبیا) و سبزیجات نشاستهدار استفاده کنید.
- میوهها: هر نوع میوه یا 100 درصد آب میوه طبیعی بعنوان بخشی از گروه میوه به شمار میآید. میوهها می توانند تازه، کنسرو شده، یخ زده یا خشک باشند، و ممکن است درسته، برش داده شده یا خالص باشند.
- لبنیات: محصولات شیر و بسیاری از غذاهایی که از شیر ساخته شدهاند بخشی از این گروه غذایی است. بر روی محصولات بدون چربی یا کم چرب و همچنین آنهایی که میزان کلسیم بالایی دارند تمرکز کنید.
- پروتئین: از محصولات پروتئینی کم چربی استفاده کنید. گوشت و مرغ کم چرب را انتخاب کنید. روال مصرف پروتئین خود را متنوع کنید. ماهی، آجیل، مغز، نخود و لوبیا را بیشتر مصرف کنید.
روغنها یک گروه غذایی نیستند، در حالیکه بعضی از آنها مانند روغن سرخ شده حاوی مواد مغذی ضروری هستند و می توانند در رژیم غذایی موجود باشند. دیگر روغنها، مانند چربیهای حیوانی، جامد هستند و باید از آنها اجتناب کرد.
ورزش و فعالیت بدنی روزانه نیز باید با یک برنامه رژیم غذایی سالم همراه باشد.
اگر چه اکثر مادران میخواهند اضافه وزن دوران بارداری خود را كم كنند اما رژیم غذایی سخت و کاهش سریع وزن ممکن است برای سلامتی نوزاد شما در دوران شیرخوارگی بسیار خطرناک باشد. ممکن است چند ماه طول بکشد تا مادر وزن خود را در دوران بارداری کاهش دهد. با کاهش مصرف تنقلات پر چربی و تمرکز بر رژیم غذایی پر سبزیجات و میوه های تازه، با پروتئین و کربوهیدرات میتوان به سمت کاهش وزن رفت. ورزش نیز به سوزاندن کالری و شکل دهی عضلات و اندام ها کمک میکند.
همراه با مصرف غذاهای متعادل، مادران شیرده باید مصرف مایعات را افزایش دهند. بسیاری از مادران هنگام شیر دادن به نوزاد خویش خیلی زود تشنه میشوند. آب، شیر و آب میوهها انتخاب های خیلی خوبی هستند. مفید است که یک پارچ آب و حتی برخی از میان وعده های سالم را در کنار تخت خواب یا نزدیک محل تغذیه نوزاد نگه دارید.
اگر میخواهید درباره تغذیه پس از زایمان بیشتر بدانید، با پزشک یا متخصص تغذیه خود مشورت کنید. مشاوران تغذیه معتبر همچنین میتوانند در مورد تغذیه در هنگام تغذیه با شیر مادر مشاوره دهند.
کمک به والدین جدید
والدین جدید و همچنین با تجربه، به زودی متوجه میشوند که رسیدگی به نوزادان نیازمند کارهای زیادی است. برآورده کردن نیازهای روزانه یک نوزاد شامل زمان و انرژی است و اغلب والدین را از مسئولیتهای دیگر در خانه باز میدارد.
اگرچه بسیاری از والدین به تنهایی از عهده کارها برمیآیند، وجود شخص دیگری برای کمک به مسئولیت های خانوار معمولا هماهنگی با شرایط جدیدتر را تسهیل میسازد. والدین میتوانند بیشتر بر نیازهای مادر و نوزاد تمرکز کنند تا لباس های چرک و یا ظروف کثیف.
افراد کمکی می توانند از میان خانواده، دوستان، و یا ارائه دهنده خدمات مراقبت از منزل انتخاب شوند. یکی از اعضای خانواده مانند مادربزرگ یا عمه یا خاله نوزاد می توانند چند روز یا بیشتر برای کمک بیایند. ارائه دهندگان خدمات مراقبت از خانه انواع خدمات را از مراقبت های پرستاری مادر و نوزاد گرفته تا خدمات خانه و مراقبت از کودکان دیگر ارائه میدهند.
چنانچه تصميم داشته باشید تا از هر شخصی به عنوان نیروی کمکی استفاده کنید، مطمئن شويد همه مواردي را كه انتظار داريد انجام میدهند. برقراری ارتباطات در جلوگیری از جریحه دار شدن احساسات و یا سوء تفاهمات اهمیت دارد زیرا احساسات مادر در چند هفته اول شکننده است. به طور کلی بهتر است که مادر مسئولیتی به جز تغذیه و مراقبت از خود و کودکش نداشته باشد. این امر به خصوص در هنگام دوران شیردهی مهم است. دیگران باید کارهای خانه مانند آشپزی، تمیز کردن، لباسشویی و خرید مواد غذایی را به عهده بگیرند. این کارکمک خواهد کرد که مادر بتواند از خود مراقبت کند و در نگه داشتن و مراقبت نوزاد نیز دچار محدودیت نگردد.