
مزایای چای سبز
احتمالا در مورد مزایای سلامتی نوشیدن چای بسیار شنیدهاید، به ویژه از مزایای چای سبز که به عنوان نوشیدنی «ضد پیری» به حساب میآید. در اوکیناوای ژاپن، که یکی از "مناطق آبی" جهان است و به طول عمر بالای ساکنین مشهور است، نوشیدن روزانه چای سبز امری "ضروری" محسوب میشود. یک روش پرطرفدار نوشیدن ترکیبی از برگهای چای سبز، گل یاسمن و کمی زردچوبه در طول روز است.
طبق یک گزارش منتشر شده در "مجله کالج تغذیه آمریکا، "چای بیشترین نوشیدنی مصرفی در دنیا پس از آب است".
مزیت چای سبز چیست ؟ با توجه به مطالعات انجام شده در دهههای مختلف، مصرف منظم چای سبز میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی یا آلزایمر را کاهش دهد، به شما کمک میکند تا تراکم استخوان را حفظ کنید، بیماریهای چشم را که در افراد مسن باعث اخلال بینایی میشود را کنترل کنید، از سکته مغزی جلوگیری کنید، و حتی طول عمر خود را افزایش دهید.
چای سبز چیست؟
انواع چای سبز دقیقا از چه ساخته شده اند و آیا کاملا طبیعی هستند؟ چای سبز، سیاه و سفید و یولونگ عضو خانواده گیاه Camellia sinensis هستند. چای سبز متشکل از برگهایی است که تخمیر نشدهاند، بنابراین آنها حاوی بالاترین سطح آنتیاکسیدان هستند. به طور مثال، آنتیاکسیدانهای فلاونوئید (زردینه) حدود 30% وزن خشک برگهای چای سبز را تشکیل میدهند.
برخی از آنتیاکسیدانها و ترکیبات بهبودی بخش موجود در چای سبز حاوی پلیفنول، کاتچینها و انواع دیگر فلاونوئیدها هستند که همان ترکیبات ضد پیری موجود در چیزهایی مانند بلوبری و شکلات تیره می باشد. با وجود آنکه چای سبز حاوی مقادیر کمی از کافئین است، مصرف آن را همواره با مزایای سلامتی بیشتری نسبت به بسیاری از سالمترین غذاهای در دسترس ما مرتبط میدانند. مطالعات انجام شده نشان دادهاند که مزایای چای سبز به خاطر این واقعیت است که چای سبز حاوی ترکیبات ترمیم کننده بیشتری نسبت به بسیاری از گیاهان، ادویهها، میوهها و سبزیجات است که آنرا به یک "ابر غذای" قدرتمند تبدیل میکند.
7 مزیت چای سبز
وقتی چای سبز مینوشید چه اتفاقی می افتد که باعث سلامتی و طول عمر بیشتر میشود؟ درمانگاه Mayo برخی از یافتههای مربوط به چای سبز را در سال 2008 خلاصه کرد. ترکیبی از مطالعات اپیدمیولوژیک و جمعیت اینگونه بیان می دارد که نوشیدن چای سبز می تواند باعث موارد زیر شود:
- کاهش آترواسکلروز و خطر بیماری قلبی
- کاهش فشار خون
- کاهش میزان کلسترول خون
- کاهش التهاب در موارد آرتریت
- بهبود تراکم استخوان
- بهبود حافظه
- جلوگیری از سرطان
در میان مزایای سبز، در اینجا بیشتر در مورد برخی از مزایای اصلی مرتبط با نوشیدن آن صحبت خواهیم کرد:
- چای سبز به حفظ سلامت قلب کمک میکند.
شواهد زیادی در مورد آزمایشهای تصادفی کنترل شده نشان میدهد که مصرف آنتیاکسیدانهای فلاوان-3-اُل و آنتوسیانیدین که معمولا در چای سبز یافت میشوند برای سلامتی متابولیک و قلب و عروق مفید است. وقتی صحبت از پیشگیری از خطر بیماری های قلبی نظیر فشار خون بالا یا میزان کلسترول به میان می آید، برخی از شواهد نشان میدهند که چای سبز حاوی 10 ترکیب مسدود کننده بتا، 7 مسدود کننده کانال کلسیم و 16 ترکیب ادرارآور است. همچنین خواص مهارکننده ACE آن بیشتر از بسیاری دیگر از مواد غذایی گیاهی است که به طور معمول مصرف میشود که کمک میکند تا مقدار خون پمپ شده در هر ضربان قلب بیشتر و فشار خون کاهش یابد.
بر اساس یک تحقیق منتشر شده در مجله "پزشکی چینی"، به نظر میرسد بسیاری از اثرات بیولوژیکی مفید فلاونوئیدها بر سلامت قلب بدلیل اثرات سیگنالینگ سلولی است که باعث کاهش التهاب میشود. نه تنها فلاونوئیدها دارای قابلیت ضدالتهابی هستند، بلکه همچنین آنتی ترومبوزیک، ضد دیابت، ضد سرطان و ترکیبات محافظت کننده عصبی نیز هستند.
- ممکن است به جلوگیری از آلزایمر یا از دست دادن حافظه کمک کند
در سال 2004، دانشمندان دانشگاه نیوکاسل اثرات چای سیاه و سبز بر بیماری آلزایمر را مطالعه کردند. در مطالعات آزمایشگاهی، هر دو چای از تجزیه استیل کولین، انتقال دهنده عصبی که با حافظه مرتبط است جلوگیری میکند. چای همچنین آنزیمهای موسوم بهBuChE و بتا-اسید را مهار میکند. این آنزیمها در رسوبات پروتئینی موجود در مغز بیماران آلزایمری یافت میشود.
محققان ژاپنی مطالعهای در مورد چای سبز و تاثیر آن روی پلاکتهای پروتئین بتا آمیلوئید موجود در بیماری آلزایمر در شماره آوریل 2008 "نشریه بیوشیمی تغذیهای" منتشر کردند. پلاکهای پروتئینی مرتبط با بیماری آلزایمر سبب افزایش آسیب و مرگ مغزی به دلیل استرس اکسیداتیو میشوند. محققان دریافتند که کاتچینهای چای سبز باعث کاهش میزان رادیکالهای مضر آزاد در مغز موشهای صحرایی میشوند. جوندگانی که چای سبز مصرف کردند در مقایسه با جوندگانی که چای سبز مصرف نکردند و آنهایی که مورد تزریق پروتئینهای بتا آمیلوئید قرار گرفتند، کمبود حافظه ناشی از پلاک کمتری را نشان دادند.
دانشمندان همچنین دریافته اند که فلاونوئیدهای آنتیاکسیدانها نیز ممکن است از مغز در برابر استرس اکسیداتیو محافظت کنند. دانشمندان بر این عقیده بودند که یک انسان باید حدود سه لیتر مایع حل شده با 0.5 درصد از کاتچینها برای اثرات مشابه مصرف کند. با این حال، به دلیل اینکه انسان از آنتیاکسیدانهای دیگر به شکل ویتامینها و پلی فنولهای گیاهی استفاده میکند، احتمال دارد مقدار بسیار کمتری در حفاظت از حافظه موثر باشد.
- از سلولهای مغز در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکند.
در سال 2007، محققان موسسه Salk دریافتند که اپی کاچین (Epicatechin) فلاونوئید موجود در بلوبری، کاکائو، انگور و چای، حافظه موش را بهبود میبخشد. محققان دریافتند به نظر میرسد که اپی کاچین رشد رگ های خونی در مغز را افزایش میدهد.
در سال 2009، محققان کالج کینگ دریافتند که اپی کاچین میتواند سلولهای مغز را از طریق مکانیسمهای غیر مرتبط با توانایی آنتیاکسیدانی محافظت کند، زیرا اپی کاچین یکی از معدود فلاونوئیدهایی است که میتواند از سد خون مغزی عبور کند. محققان کالج کینگ گزارش دادند که اپی کاچین به نحوی از سلولهای مغز در مقابل اثرات منفی پلاک بتا آمیلوئید محافظت میکند، گرچه مکانیسم دقیق این که چگونه این کار را میکند هنوز کاملا مشخص نیست.
- از دیابت یا مقاومت انسولین پیشگیری میکند
مطالعات خاص نشان میدهد که دريافت فلاون-3-ال و/ يا آنتوسيانيدين موجود در چاي سبز ممکن است کنترل گليسميک (ضریب گلیسمیک غذاها بر اساس این که نسبت به یک غذای مرجع- کلوگز یا نان سفید- چه مقدار قند خون را بالا میبرد، ردهبندی میشود) را بهبود بخشد و به تنظيم قند خون کمک کند. با توجه به خواص ضد التهابی آن، چای سبز برای افرادی که در معرض خطر یا مبتلا به دیابت نوع 2 هستند مفید است. کاتچین موجود در چای سبز، به ویژه (اپی گالوکاتچین گالات) EGCG، به نظر میرسد دارای اثرات ضد چاقی و ضد دیابتی است.
- ارتقاء سلامت استخوان
محققان دانشگاه هنگ کنگ تحقیقی را در اوت 2009 در "نشریه کشاورزی و شیمی مواد غذایی" در مورد چای سبز و سلامت استخوان منتشر کردند. هنگامیکه سلولهای استخوانی موشها در معرض کاتچینهای چای سبز قرار گرفتند، EGC موجب تحریک آنزیمی شد که رشد استخوانی را 79 درصد افزایش میدهد. كاتچينها نيز كاني سازي استخوان را افزایش داده و باعث تضعیف فعاليت سلولهايي میشود كه استخوان را دوباره جذب ميكنند.
- جلوگیری از بیماری چشم و محافظت از بینایی
یک تحقیق که در فوریه 2010 مجله "شیمی کشاورزی و مواد غذایی" منتشر شد، اثرات کاتچینها را بر روی بیماریهای چشم بررسی کرد و دریافت که مصرف بیشتر کاتچینها ممکن است به محافظت چشم در مقابل آسیب اکسیداتیو و از دست دادن بینایی کمک کند. دانشمندان دخیل در این مطالعه دریافتند که شواهدی وجود دارد که کاتچینها میتوانند از دستگاه گوارش جوندگان به بافت چشمانشان منتقل شوند و استرس اکسیداتیو را تا 20 ساعت پس از مصرف کاهش دهند.
- اشتها را کاهش میدهد.
آیا چای سبز واقعا چربی سوزی میکند و کمک میکند تا وزن بیشتری از دست بدهید؟ بر اساس برخی یافتههای تحقیقاتی، مصرف آنتیاکسیدانهای موجود در چای سبز، بخصوص کاتچینها و ترکیبی بنام EGCG، ممکن است سلامت متابولیسم را تقویت کند و از افزایش وزن جلوگیری کند. هنگامی که 11 تحقیق و مقاله در یک متا آنالیز در سال 2009 در "نشریه بین المللی چاقی" منتشر شد، محققان دریافتند که "کاتچین یا اپیگالوکاتچین گالاته (EGCG) مخلوط – کافئین دارای اثر مثبت کمی در کاهش وزن و حفظ وزن است."
به طور کلی، اثرات EGCG تا حدودی بحث برانگیز است؛ برخی مطالعات تنها اثرات منفی روی متابولیسم پیدا کردهاند، در حالی که دیگران متوجه شدهاند که مصرف بیشترEGCG به تنهایی و بدون تغییر شیوه زندگی هیچ تاثیری در بهبود وزن بدن ندارد.