فیبر در رژیم غذایی
مطالعات اپیدمیولوژی نشان میدهد که مصرف بالای فیبر در رژیم غذایی اثرات پیشگیرانهای در برابر سرطان، تصلب شرایین و دیابت نوع 2 (NIDDM) دارد. سلولز، همی سلولز و پکتین پلی ساکاریدهای ساختاری در دیواره سلولهای گیاهی می باشند.
هضم آنها با آنزیمهای موجود در روده کوچک انسان امکان پذیر نمیباشد که به همراه لیگنین و صمغ، جزء فیبرها در رژیم غذایی طبقه بندی میشوند.

فیبرهای غذایی به دو نوع مختلف طبقه بندی میشوند:
فیبرهای غذایی محلول مانند پکتین، صمغها، بتاگلوکانها، نشاسته و دیگر پلی ساکاریدهای ذخیرهای و فیبرهای غذایی نامحلول شامل سلولز و لیگنینها میباشد. الیاف محلول در مقادیر بالا در یولاف، جو، آجیل، حبوبات و سبزیجات وجود دارند. غلات کامل یکی از منابع عمده مواد غذایی دارای فیبر نامحلول محسوب میگردند. الیاف محلول و نامحلول تأثیرات بسیار متفاوتی بر فیزیولوژی طبیعی دستگاه گوارش و پروسه بیماری خواهند داشت. سلولز دارای میل ترکیبی بالا با آب بوده و در نتیجه افزایش وزن مدفوع و کاهش زمان انتقال مدفوع در روده و فشار داخل مجرا را نتیجه میشود. پکتین و صمغ با افزایش تشکیل ژل و در نتیجه کاهش تخلیه معده را بهدنبال دارد. آنها همچنین ممکن است با اتصال به اسیدهای صفراوی باعث کاهش سطح کلسترول شود. لیگنین دفع استروئید را افزایش و ممکن است خواص آنتی اکسیدانی داشته باشد. در جدول لیست محتوای فیبر در برخی از مواد خوراکی رایج آورده شده است.
|
غلات |
|
|
سبوس خام گندم |
42.8 |
|
سبوس خام یولاف |
15.4 |
|
نان قهوهای |
4.7 |
|
نان سفید |
2.4 |
|
نان یولاف |
4.0 |
|
خوراک صبحانه ذرت |
2.8 |
|
خوراک صبحانه برنج |
1.1 |
|
خوراک صبحانه گندم |
8.9 |
|
آرد گندم |
2.7 |
|
آرد کامل گندم |
12.2 |
|
برنج سفید پخته شده |
1.7 |
|
پودر سویای پر چرب |
11.2 |
|
پودر سویای کم چرب |
13.5 |
|
میوهها |
|
|
سیب خام |
2.7 |
|
موز خام |
2.4 |
|
گلابی بدون پوست |
2.4 |
|
کشمش بی هسته |
4.0 |
|
آجیل |
|
|
بادام خشک شده |
10.9 |
|
بادام زمینی خام |
8.5 |
|
سبزیجات |
|
|
کنسرو لوبیای پخته شده |
5.0 |
|
کلم بروکلی خام |
3.8 |
|
هویج خام |
3.0 |
|
هویج پخته شده خشک شده |
3.3 |
|
خیار خام |
0.8 |
|
نخود سبز یخ زده |
4.7 |
|
سیب زمینی خام |
1.6 |
|
گوجه فرنگی خام |
1.1 |
|
سس گوجه فرنگی |
1.4 |