
توصیه هایی برای تغذیه بیماران در ماه مبارک رمضان
این متن حاوی اطلاعاتی است دربارهی برخی بایدها و نبایدهای رژیم غذایی که بهتر است روزه داران عزیز بخصوص آنهایی که بیماری دارند در ایام ماه مبارک رمضان رعایت کنند. چنانچه به جزئیات بیشتری نیاز دارید، لطفا با پزشک یا متخصص تغذیهی خود مشورت کنید.
رژیم غذایی در طول ماه مبارک رمضان نباید خیلی از یک رژیم غذایی سالم متفاوت باشد. مصرف هیدراتهای کربن پیچیده توصیه میشود، اینها مواد غذایی هستند که کمک میکنند تا در طول روز کالری خیلی آهسته آزاد شود. این نوع هیدراتهای کربن را میتوان در حبوبات و دانههایی نظیر جو، گندم، یولاف، سمولینا، لوبیا، عدس، آرد کامل، غلات و برنج بسمطی یافت.
نکات کلیدی:
- نوشیدنیها: از نوشیدن چای یا قهوه در سحر پرهیز کنید.
(کافئین یک ماده ادرارآور است که منجر به از دست رفتن سریع آب بدن از طریق ادرار میشود.) نوشیدنیهای بدون قند را باید برای رفع تشنگی استفاده کرد. ازمصرف نوشیدنیهایی نظیر انبه، نوشیدنیهای استوایی و گازدار پرهیز کنید.
- فیبرها: غذاهای پر فیبر نیز به کندی هضم منجر میگردد و دارای غلات، گندم کامل، حبوبات و دانهها، سیبزمینی با پوست، سبزیجات نظیر لوبیا و تقریبا همهی میوهها نظیر زردآلو، انجیر، آلو بخارا و غیره...
- غذاهای حاوی نشاسه بیشتر مصرف کنید مثل نان، غلات کامل با دانه، سمولینا، میوهجات و همینطور ماست در هنگام سحری جهت جلوگیری از احساس گرسنگی.
- غذاهایی که نباید در افطار مصرف کنید غذاهای فرآوری شده، غذاهایی که زود در بدن میسوزند که حاوی کربوهیدراتهای تصفیه شده در قالب شکر هستند، آرد سفید و غیره... همچنین غذاهای خیلی چرب (کیکها، بیسکویت، شکلات و شیرینیجات)
- از مصرف غذاهای شیرین در افطار پرهیز کنید. فقط میزانهای کوچکی از غذاها را بخورید. میوهجات، سبزیجات و ماستهای متنوعی مصرف کنید برای سحر و افطار تا رژیم متعادلی داشته باشید و از یبوست جلوگیری کنید.
- مصرف غذاهای سرخ کردنی را کاهش دهید. هنگام آشپزی حداکثر 1 تا 2 روغن قاشق غذاخوری مصرف کنید.
- مخصوصا در ماه رمضان از مصرف غذاهایی که در سرخ کن طبخ میشوند پرهیز کنید. روغنهایی که دوباره داغ می شوند اشباع میشوند که این برای قلب مضر است.
- برای رفع خطر یبوست تا میتوانید در سحر آب بنوشید، مقدار فراوانی غذاهای فیبردار مصرف کنید از جمله غلات، میوهجات خشک شده و میوهجات و سبزیجات با پوست.
|
غذاهایی که نباید مصرف کنید |
غذاها و انتخابهای سالم |
چربیها و روغنها |
غذاهای سرخ شده در سرخ کن و روغن زیاد. چربی و روغن کمتری در آشپزی استفاده کنید. از کره و روغن حیوانی بپرهیزید. |
غذاهای گریل شده نظیر کبابها، به ازای هر نفر یک قاشق چایخوری روغن اضافه کنید. در روغن کم تفت دهید. از روغن گیاهی و زیتون استفاده کنید. |
نوشیدنیها |
از نوشیدن نوشابههای گازدار، آبمیوهها، پالپ انبه، چای و قهوه پرهیز کنید. |
نوشیدنیهای بدون قند و شیر نیم چرب در نوشیدنیها استفاده کنید. |
میوهجات و سبزیجات |
مصرف میوهجات را به 1 لیوان محدود کنید و از مصرف پالپ انبه پرهیز کنید. (حاوی قند فراوان است.) |
2 واحد میوه در سحر میل کنید و 2 تا 3 تکه میوه در افطار. یک کاسه سالاد و کاری سبزیجات.
|
شیرینیجات |
از مصرف شیرینیهای مختلف نظیر باقلوا پرهیز کنید. |
|
نمک |
از نمک کمتری در آشپزی استفاده کنید، از مصرف اسنکهای شور بپرهیزید. |
از ادویههای جایگزین مانند ریحان، سیر، پیاز، چیلی و سس سالاد کم چرب استفاده کنید. |