
درمان سرفههای شبانه
همهی افراد در طول عمر خود حداقل یکبار دچار این مشکل آزاد دهنده در گلوی خود میشوند که معمولا هنگام شب و خواب شبانه تشدید میگردد یا اینکه شب هنگام با آن سرفههای شبانه از خواب بیدار میشوند.
سرفه کردن یکی از راههای مقابله بدن شما با خلط، میکروبها و آلایندههای هوا و خلاص شدن از آنها است. در ادامه خواهید خواند که دلیل پدید آمدن این سرفهها چیست و چگونه می شود اینگونه سرفهها را درمان کرد.
چگونگی درمان سرفههای شبانه:
بسته به عامل سرفه راههای درمان متفاوت و تغییر سبک زندگیهای متفاوتی داریم که میتوانید برای پیشگیری و بهبود سرفههای شبانه در کودکان و در بزرگسالان امتحان کنید.
- هنگام خواب زیر سرتان را بلند کنید.
زمانی که شما در حالت درازکش قرار دارید، خلط، میکروبها و دیگر عوامل ایجاد سرفه به آسانی از مجاری تنفسی و گلو عبور کرده و سرفه را تشدید میکنند. سعی کنید زیر سر خود چند بالش قرار دهید تا سرتان (حداقل به اندازهی 10 تا 12 سانتی متر) بالاتر قرار گیرد.
- از دستگاه بخور سرد استفاده کنید.
هوای گرم و خشک باعث آزار و اذیت مجاری تنفسی و گلویتان میگردد. برخی افراد وقتی بخاری منزل را در زمستان روشن میکنند سرفه میکنند. این بخاطر رها شدن آلایندههایی است که در لولههای بخاری جمع شده بودند. دستگاه بخور سرد هوای اتاق خواب را مرطوب نگه میدارد. این باعث تسکین گلوی شما نیز میشود.
- از عسل استفاده کنید.
عسل و آب گرم میتواند خلط گلو را نرم کند. 2 قاشق چایخوری عسل را در یک لیوان دمنوش گیاهی بریزید و قبل از خواب بنوشید. هرگز به کودکان زیر 1 سال عسل ندهید. (بخاطر بیماری بوتولیسم)
- با رفلاکس اسید معده مقابله کنید
دراز کشیدن باعث میشود تا اسید معده راحت تر به مری برگردد. به این حالت رفلاکس معده میگویند. بیماری رفلاکس اسید معده نوعی بیماری مزمن و یکی از دلایل سرفهی شبانه است. اما با تغییراتی در سبک زندگی میتوانید این نوع سرفههای مرتبط با بیماری را کاهش دهید. بطور مثال:
- از خوردن غذاهایی که باعث رفلاکس اسید معده میشوند خودداری کنید. داشتن یک برنامهی غذایی در این زمینه به شما کمک میکند.
- حداقل 2.5 ساعت پس از خوردن غذا دراز نکشید.
- زیر سرتان را بالا ببرید. (12 تا 18 سانتیمتر)
- از دستگاههای تصفیه هوا استفاده کنید و اتاق خواب خود را ضد حساسیت کنید.
زمانی که سیستم ایمنی بدن شما به یک نوع ماده حساسیتزا واکنش نشان میدهد، علائم آلرژی نظیر سرفه اتفاق میافتد. حساسیت به گرد و خاک علت شایع سرفه است مخصوصا شبها وقتی که سرتان را روی رختخواب میگذارید و با مواد حساسیتزا بیشتر تماس دارید.
در اینجا بعضی از استراتژی های مورد نظر برای مقابله با حساسیت را اشاره میکنیم:
- از روکشهای بالش، پتو و لحاف که ضد حساسیت هستند برای کاهش حساسیت استفاده کنید.
- هفتهای یکبار روکشها را با آب داغ بشویید.
- از تصفیههوای دارای فیلتر هپا برای از بین بردن مواد حساسیت زا در اتاق خود استفاده کنید.
- نگذارید حیوانات خانگی باعث آلودگی محیط شما شوند.
- چنانچه کف خانه موکت است، بطور منظم آنرا با جاروبرقی دارای فیلتر هپا جارو کنید.
- سوسکها را دور نگه دارید.
آب دهان، مدفوع و قسمتهای بدن سوسکها میتوانند باعث سرفه و دیگر علائم حساسیت شوند. طبق تحقیقات بعمل آمده در بنیان آسم و حساسیت ایالات متحده، سوسکها یکی از علل اصلی آلرژی و حملات تنگی نفس هستند. با چند راهکار میتوانید از وجود سوسک در خانهی خود جلوگیری کنید.
- درب ظرفهای غذا را محکم ببندید تا سوسکها را بخود جلب نکنند.
- روزنامهها و مجلاتی را که یکجا روی هم گذاشتهاید را جمع کنید تا باعث جلب حشرات موذی و سوسکها نشوند.
- در صورت لزوم از یک سوسککش برای از بین بردن سوسکها استفاده کنید.
- جهت معالجه سینوزیت احتمالی به پزشک مراجعه کنید.
سینوسهای گرفته یا عفونت سینوسی میتواند باعث آبریزش بینی بخصوص هنگام دراز کشیدن شود. آبریزش بینی باعث خارش پشت گلوی شما و سرفه میشود.
اگر سرفهی شبانه بخاطر عفونت سینوسی (سینوزیت) باشد، باید حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک میتواند در صورت نیاز برای شما آنتی بیوتیک تجویز کند.
- استراحت کنید و داروهای ضد احتقان برای سرماخوردگی استفاده کنید.
سرفههای شما میتواند بر اثر یک سرماخوردگی معمولی باشد. سرفهها در شب تشدید میگردد یا زمانی که دراز میکشید. استراحت کنید، سوپ مرغ بخورید، مایعات بنوشید و زمان لازم است تا سرماخوردگی بر طرف شود. اما سرفههای شدید بخاطر سرماخوردگی را میتوان با داروهای سرفه در بزرگسالان و کودکان زیر 6 سال برطرف کرد. اسپریهای ضد احتقان ( Decongestant) که به کاهش آبریزش و گرفتگی بینی کمک میکند نیز میتوانند برای بزرگسالان و کودکان زیر 6 سال مورد استفاده قرار گیرند.
- آسم را مدیریت کنید.
آسم و تنگی نفس مجاری تنفسی را ملتهب و تنگ میکند. سرفهی خشک یکی از علائم معمولی آسم است. برای داروی تنگی نفس به نسخهی دکتر نیاز دارید.
- سیگار نکشید.
سرفهی مزمن یک عارضهی جانبی بر اثر سیگار کشیدن طولانی است. این سرفه درمان فوری ندارد ولی اگر سیگاری هستید، برای ترک هر چه زودتر سیگار با پزشک خود مشورت کنید. نه تنها سرفه شما بهتر میشود، بلکه سلامت کلی شما نیز بهبود مییابد.