
نکات بهداشتی برای حفظ سلامتی در ایام نوروز
در این مطلب نکاتی اجمالی درباره حفظ سلامتی در طی مسافرتهای بهاری همزمان با ایام تعطیلات ذکر شده است که عبارتند از:
- دستانتان را مرتب بشویید
پاکیزه نگهداشتن دستها یکی از مهمترین راههای پیشگیری از مریض شدن و پخش شدن میکروبها است. دستانتان را بمدت 20 ثانیه با آب گرم و صابون تمیز بشویید. اگر صابون و آب تمیز در دسترس نیست، از یک ضدعفونی کنندهی با پایه الکلی مخصوص دست استفاده کنید.
- خود را گرم نگه دارید
با اینکه هوا بهاری است و اغلب هوا مطبوع و گرم است و زمستان به پایان رسیده اما همچنان دمای هوا متغیر است و میتواند منجر به بیماریهای مختلف شود، بخصوص در نوزادان و افراد سالمند. همواره مراقب باشید در صورت ورزش کردن و عرق کردن خود را بلافاصله با حوله خشک کنید و چندین لباس راحت و تقریبا گرم روی هم بپوشید تا در صورت لزوم آنها را در بیاورید و دمای بدنتان را کنترل کنید. کودکان و افراد سالمند به مراقبت بیشتری احتیاج دارند.
- استرس خود را کنترل کنید
بخاطر داشته باشید که در تعطیلات نوروز استرس بیمورد بخود وارد نکنید. چنانچه مجبور هستید در این ایام به محل کار بروید، همواره تعادلی میان تعهد کاری و تعهد به کانون خانواده برقرار کنید. و از همه مهمتر میان کار، استراحت و تفریح تعادل برقرار کنید. نگرشی مثبت داشته باشید و سعی کنید آسوده خاطر باشید. در صورتیکه کمبود خواب دارید به اندازهی کافی بخوابید.
- ایمن سفر کنید
چه به خارج کشور و یا داخل کشور سفر میکنید، اطمینان حاصل کنید که سفرتان بیخطر است (مخصوصا در سفرهای زمینی) و نکات ایمنی را رعایت کنید. همواره کمربند ایمنی خود را ببندید و از سرنشینان دیگر هم بخواهید تا حتما کمربند ایمنی خود را مطابق سن و قدشان ببندید. اگر به خارج از کشور سفر میکنید، در صورت لزوم واکسنهای ضروری را قبل از سفر بزنید.
- از مصرف دخانیات بپرهیزید
تا جای ممکن از مصرف دخانیات و استشمام دود دخانیات دیگران بپرهیزید. چنانچه سیگار میکشید، کمتر مصرف کرده و در صورت امکان آنرا ترک کنید.
- آزمایشهای دورهای انجام دهید و واکسنهای لازم را بزنید
تستها و غربالگریهای مختلف میتواند مشکلات را در مراحل اولیه یا قبل از شروع پیدا کنند. واکسیناسیون از بیماریها پیشگیری کرده و موجب نجات جان انسانها میشود. هر سال با یک پزشک برای معاینه وقت بگیرید. از پزشک خود بپرسید که بر حسب سن، نوع زندگی، برنامههای مسافرتی، سوابق درمانی و خانوادگی چه نوع واکسیناسیونی نیاز دارید.
- مراقب کودکان باشید
کودکان بیشتر از باقی افراد در خطر آسیب دیدگی قرار دارند. همواره مراقب آنها باشید. اسباب بازیها، غذاها، نوشیدنیها و وسایل خانگی خطرناک (مثل سکه و آب نباتهای سفت و درشت و دیگر اشیا را دور از دسترس آنها قرار دهید) و نکات و امدادهای اولیهی مرتبط با پیشگیری از خفگی کودکان را یاد بگیرید. همواره قوانین و نکات ایمنی مرتبط با رسانههای الکترونیکی را برای کودکان مد نظر قرار دهید.
- از صدمه و آسیب جسمانی پیشگیری کنید
در ایام عید و خانه تکانی بهار اغلب افراد از بلندی زمین میخورند و آسیبها و صدمات جسمانی به خود وارد میکنند. به هنگام نصب تابلو، لامپ، پرده و لوستر روی دیوار و سقف بجای رفتن روی مبل و صندلی از چهار پایه و یا نردبانهای محکم و ایمن استفاده کنید.
- مواد غذایی را با احتیاط و ایمنی کامل طبخ کنید
هنگام طبخ غذا در ایام عید مراقب بیماریها و مسمومیت غذایی باشید. از انتقال آلودگی از یک ماده غذایی به مواد غذایی دیگر با جدا نگهداشتن مواد خام از مواد غذایی پخته جلوگیری کنید. غذاها را در دمای مناسب بپزید. غذاهای فاسد شدنی را بیش از دو ساعت خارج از یخچال قرار ندهید.
- غذای سالم مصرف کنید و پرتحرک باشید
در ایام عید پرخوری نکنید. سعی کنید میوهجات و سبزیجات بیشتری مصرف کنید. وقتی به مهمانی میروید غذاهای مختلف را با هم نخورید و حداکثر دو غذای متفاوت را با هم بخورید. سعی کنید همواره در این ایام تحرک داشته باشید و بازیها و ورزشهای پرتحرک انجام دهید. روزانه 2 ساعت و نیم فعالیتهای فیزیکی انجام دهید. سعی کنید کودکان و نوجوانان را هم روزانه 1 ساعت فعال و پرتحرک نگه دارید.