
پیشگیری از بیماریهای ناشی از مواد غذایی
این بیماریها قابل پیشگیری هستند. در ذیل به چندین روش اشاره خواهیم کرد که در پیشگیری از اینگونه بیماریها نقش اساسی دارند اشاره می¬شود.
خرید و نگهداری:
·بستههای گوشت و مرغ خام را از دیگر مواد غذایی جدا نگهداری کنید. بخصوص از غذاهای آماده که نیاز به طبخ ندارند. از کیسه های پلاستیکی یا دیگر بستهبندیها برای جلوگیری از چکه کردن آب گوشت روی دیگر مواد غذایی یا سطوح یخچال استفاده کنید.
·فقط آن دسته از محصولات یخچالی را خریداری کنید که در قسمت یخچالی فروشگاهها نگهداری میشوند نه خارج از آن و بلافاصله آنها را در یخچال بگذارید.
·محصولاتی را خریداری کنید که تاریخ انقضای آنها نگذشته باشد.
·برای مطمئن شدن از سالم بودن درجه یخچال، از یک دماسنج استفاده کنید تا دمای یخچال بین 2 تا 4 درجه سانتی گراد و در فریزر 17 درجه زیر صفر باشد.
آماده سازی:
· دستان خود را با آب و صابون بمدت 20 ثانیه قبل و بعد از دست زدن به محصولات پروتئینی خام، دست زدن به حیوانات، استفاده از دستشویی، عوض کردن پوشک نوزادان، مصرف دخانیات یا گرفتن بینی خود بشویید.
· یخ مواد غذایی را فقط در یخچال و یا طبق دستورالعمل در مایکروویو باز کنید (و بلافاصله آنها را بپزید.)
· سبزیجات و میوهجات تازه را قبل از مصرف با آب شیر کامل بشویید و آب بکشید.
· ظروف و وسایل مورد استفاده برای آشپزی در آشپزخانه را قبل از استفادهی مجدد برای سرو غذاهای پخته با آب گرم و صابون بشویید. از تختههای برش جداگانه جهت جلوگیری از آلودگی منتقله از گوشت خام به غذاهای پخته استفاده کنید.
· برای تهیهی مواد غذایی شکمپر بلافاصله قبل از شروع طبخ، درون گوشت، مرغ و ماهی را پر کنید، نه یک شب قبل از پختن آنها.
· گوشت، مرغ، تخم مرغ و ماهی خام را نچشید. از شیر و محصولات لبنی پاستوریزه استفاده کنید.
· هرگز تخممرغ را خام مصرف نکنید. این موارد شامل میلکشِیک، سالاد سزار، سس هلندی، و دیگر مایونزهای حانگی، بستنی یا دستور پختهایی میشود که تخممرغ خام دارند.
· از دماسنج آشپزی برای تعیین دمای داخلی غذا استفاده کنید. (شکل زیر). چنانچه مایکروویوتان دماسنج دارد از آن استفاده کنید.
نمونه ای از دماسنج آشپزی
· هنگام استفاده از آرامپزها، ترجیحا از مواد غذایی تازه، برشهای کوچکتر و دستورهایی استفاده کنید که مایعات دارند. دمای داخل سه نقطه از گوشت را کنترل کنید تا مطمئن شوید که گوشت کامل پخته می شود.
· فرآیند پختن را قطع نکیند. هرگز برای طبخ محصولات غذایی آنها را نیم پز نکنید تا فرآیند طبخ را بعدا کامل کنید. همچنین، مواد غذایی را در فر نگذارید تا بعدا طبق تایمر فرآیند پخت آن شروع شود.
· اگر دستور طبخ روی غذا برای مایکروویوتان مناسب نیست، زمان پخت مایکروویو را برای رسیدن به دمای مطلوب زیاد کنید. غذاها را بچرخانید، هم بزنید یا برای پخت بهتر روی آن را بپوشانید.
· پیش از چشیدن غذا، همهی سبزیجات و گوشتهای کنسروی را 10 دقیقه بجوشانید.
سرو غذا:
· دستان خود را با آب و صابون قبل از آمادهکردن، سرو یا خوردن غذا بشویید. مواد غذایی پخته شده را در بشقابهای تمیز با قاشق و چنگالهایی تمیز و با دستانی تمیز سرو کنید.
· غذاهای گرم را گرم نگهدارید. (بالاتر از 60 درجه سانتی گراد) و غذاهای سرد را سرد نگهدارید. (4 درجه سانتی گراد)
· غذاهای پخته را بیش از 1 ساعت در دمای محیطی 32 درجه و بیشتر از آن قرار ندهید. و در دمای زیر 32 درجه نیز غذاهای پخته شده را بیش از دو ساعت خارج از یخچال قرار ندهید.
دمای مناسب غذا برای کنترل باکتری ها
مدیریت غذاهای مانده:
· قبل از دست زدن به آنها دستانتان را بشویید و از ظروف و سطوح تمیز استفاده کنید.
· قبل از خنککردن و فریزکردن غذاهای شکم پر، مواد غذایی داخل شکم آنها را خارج سازید.
· غذاهای مانده را تا دو ساعت پس از پختن، در ظروف دربدار کوچک و کم عمق یخچالی یا فریزری کنید. فضایی برای هوا در اطراف ظرف بگذارید تا غذا زودتر خنک شود.
· غذاهای پخته و مانده را حداکثر تا 4 روز استفاده کنید. جهت ایمنی بیشتر غذاهای مانده را نچشید.
· چنانچه میخواهید غذاهای مانده را گرم میکنید، درب آنها را گذاشته و با دمای مناسب آن را گرم کنید.
· اگر نسبت به سالم بودن غذا شک دارید، آن را دور بریزید و برای اینکه دیگر افراد هم آن را نخورند، آن را در بسته بندیهای دربدار در سطل آشغال قرار دهید.