بازی‌های ذهنی که موجب تقویت رشد مغزی در کودکان نوپا می‌شوند (2)
0 نظر
۲۱ مرداد ۱۳۹۶

بازی‌های ذهنی که موجب تقویت رشد مغزی در کودکان نوپا می‌شوند (2)

بازی های ذهنی، بخش دوم:

5. تخیل و خلاقیت

تقویت و پرورش خلاقیت و قوه‌ی تخیل کودک به رشد تفکر ذهنی و مهارت‌های حل مسئله وی کمک می‌کند. توانایی کودک شما جهت پروراندن افکار و ایده‌های نو  برای دوران بلوغ ضروری است.

انواع بازی‌ها و فعالیت‌های مناسب:

·        ماسه بازی

·        مداد رنگی و رنگ بازی

·        خمیر بازی

·        خواندن کتاب داستان

 

6. رشد عاطفی:

در آغوش گرفتن، بوسیدن و نوازش‌کردن حس امنیت و آرامش به کودک می‌دهد و باعث رشد مغز او می‌گردد. هر چه نوزاد نوپا را بیشتر دوست بداریم به او اهمیت بدهیم و حس امنیت به او بدهیم، سلامت عاطفی او محکم‌تر و بهتر پایه گذاری می‌شود. اولین تجربه‌های مشترک شما و فرزندتان بعنوان والدین، شخصیت او را در آینده شکل می‌دهد. اولین تجربه‌های مشترک او با شماست که احساسات و کنترل آنها را به او می‌آموزد و این بعدها بر رفتار و طرز تفکر او تاثیر می‌گذارد.

انواع بازی‌ها و فعالیت‌های مناسب:

·        آواز خواندن و نوازش کردن

·        پنهان شدن و در آغوش گرفتن

·        عروسک‌ حیوانات

 

7. مهارت‌های حافظه

حافظه نوعی یادگیری است که بخاطر می‌ماند. وقتی فرزندتان چیزی را یاد می‌گیرد، سیناپس‌های جدید شکل می‌گیرند و سیناپس‌های قدیمی تقویت می‌شوند و حافظه‌ی تجربه‌ای را خلق می‌کنند که کودک یاد گرفته است. درست همانند یک ماهیچه، هر چه از حافظه در سال‌های اولیه‌ی زندگی بیستر کار بکشیم، کودک راحت‌تر می‌تواند مطالب و واطلاعات را در سال­های بعد در مدرسه بخاطر بسپارد.

انواع بازی‌ها و فعالیت‌های مناسب:

·        صدای حیوانات

·        جعبه‌های حافظه

استفاده از جعبه­هایی با رنگ­ها و یا شکل­های مختلف که هر کدام شامل تصاویری از اعضای خانواده و ... هستند. بعد از صحبت کردن با کودک در مورد تصاویر و قرار دادن آنها در جای خود، از او در باره جعبه مربوط به هر عکس سوال شود.

·        تصاویر سرگرم کننده

 

 

8. مهارت‌های ریاضی:

یک مغز جوان که اساس آن را با ریاضیات پایه‌ریزی کنیم در آینده بسیار برای کودک سودمند خواهد بود.فعالیت‌ها و بازی‌هایی که می‌تواند مهارت‌های ریاضی او را تقویت کند، مغز کودک را در حل مسائل و مشکلات با مهارت خواهد کرد. مهارت در ریاضی در کودکی و سالهای اولیه خیلی بیشتر از مهارت خواندن و تمرکز در آینده تاثیر گذار خواهد بود.

انواع بازی‌ها و فعالیت‌های مناسب:

·        دسته بندی اشیا با همدیگر

·        معرفی اشکال و نمادهای ریاضی

·        شمارش و حساب‌کردن

 

9. رشد فیزیکی:

مهارت‌های حرکتی، تعادلی و هماهنگی ریز و درشت چشم و دست برای خیلی از کارها از نگارش گرفته تا توانایی‌های ورزشی ضروری است

وقتی کودک نوپای شما فعالیت جسمانی می‌کند، بسیاری از قسمت‌های مغز خود را تمرین می دهد و عملکرد مغز را از طریق اکسیژن رسانی به آن افزایش می‌دهد. حتی نرمش و حرکت عضلات کوچک نظیر انگشتان نیز منجر به رشد مغز می‌شوند.

انواع بازی‌ها و فعالیت‌های مناسب:

·        حباب بازی

·        توپ بازی

·        بالش بازی

برای کودکان12 ماهه و بیشتر استفاده از بالش­ها با ابعاد مختلف برای ایجاد مانع و درخئاست از کودک برای گدشتن از آنها و رسیدن به شما

·        بازی تعادلی

استفاده از یک میله یا چوب مناسب برای تقویت حفظ تعادل کودک در راه رفتن بر روی آن که البته با کمک و محافظت شما انجام می­شود. این کار برای کودکان 2 سال و بیشتر مناسب است.

 

10. رشد ادراکی و احساسی

قراردادن کودک در معرض انوع محرک‌های ادراکی و احساسی - از قبیل بینایی، شنوایی، چشایی، و لامسه رشد مغز کودک را از لحاظ مختلف تقویت می‌کند. به کودکتان رنگ‌ها را نشان دهید، بگذارید موسیقی و زبان گوش دهد، و به او اشیا بدهید تا ببوید، بچشد و لمس کند. تمییز دادن آوایی او را برای تشخیص و تمییز دادن حروف الفبا آماده می‌سازد. یادگیری جهت تشخیص تفاوت‌ها در میان اشیاء مختلف او را آماده می‌سازد تا الفبا را تسخیص دهد.

انواع بازی‌ها و فعالیت‌های مناسب:

·        گردش در یک  باغ

·        I spy: نوعی بازی حدسی است که یک نفر شیئ یا چیزی را توضیح می‌دهد و دیگران باید بگویند آن شیئ چیست.

·        Touch Book: در این نوع کتاب‌ها نوزادان و کودکان می‌توانند نوعی ارتباط معنایی بین حس لامسه و بینایی در رابطه با اشیاء پیرامون خود بخصوص اشیایی که بافت و جنس سطح خاصی دارد برقرار کنند.

11. رشد مهارتی

هنگام یادگیری مهارت‌های جدید، هر حرکت جهت تقویت جریان­های عصبی نیاز به تکرار چندین باره دارد.

انواع بازی‌ها و فعالیت‌های مناسب:

·        لباسهایی که دارای زیپ، دکمه، قلاب و غیره هستند را بعد از توضیح چگونگی کارکرد آن در اختیار کودک قرار داده و از او بخواهید که این کار را تکرار کند.

12. مهارت‌های اجتماعی

تجارب عاطفی و اجتماعی در دوران کودکی در واقع بذرهای هوش انسانی هستند. مهارت‌های اجتماعی و عاطفی که کودکی در خود گسترش می‌دهد کیفیت روابط او با دیگران و دنیای خود را در طول زندگی‌اش معین می‌سازد.

انواع بازی‌ها و فعالیت‌های مناسب:

·        بازی به اشتراک گذاشتن و قسمت کردن. می‌توانید به کودک یاد دهید تا به نوبت اسباب بازی خود را با دیگران تقسیم کند و نوبتی با آن بازی کنند و دوباره به یکدیگیر بدهند.

·        عروسک بازی

·        آموختن وظایف و کارهای ساده‌ی خانه از طریق نگاه کردن به والدین و تقلید آن و سپس همراهی با والدین و در نهایت یادگیری و انجام آن کار به شکل مستقل.

13. مهارت‌های موسیقایی

بسیاری از مطالعات نشان می‌دهد که یادگیری موسیقی فواید بسیاری در رشد مغز دارد از جمله منطق، فراگیری زبان، مهارت‌های شنیداری، حافظه و حرکتی دارد. تجربه‌های موسیقایی با دیگر مهارت‌ها همزمان در تماس است بنابراین اتصالات مغزی را بسط می‌دهد.

انواع بازی‌ها و فعالیت‌های مناسب:

·        خواندن و دست زدن

·        ساز موسیقی

·        خواندن و نواختن

 


نظرات کاربران
نظر خودتان را ارسال کنید