
ایمن نگهداشتن ظروف غذا
میلیونها نفر با خود ظرف غذا به سر کار و مدرسه میبرند. غذای خانگی داخل این ظروف را چنانچه خوب پخته شده باشد و خوب نگهداری شود میتوان سالم نگهداشت.
چنانچه با اتوبوس، با ماشین یا با مترو، دوچرخه و یا پیاده به سر کار میروید غذاهای فاسد شدنی را باید در جای سرد نگهداشت. پس از رسیدن به مدرسه یا محل کار، غذاهای فاسد شدنی را تا زمان ناهار باید سرد نگهداشت.
چرا غذاها را سرد نگه میداریم؟
باکتریهای مضر در محدوده خطرناک (در دمای بین 4.4 تا 60 درجه سانتی گراد) به سرعت چندین برابر میشوند، بنابراین غذاهای فاسد شدنی که بدون یخ حمل و جابجا میشوند نمیتوانند زیاد دوام بیاورند. در اینجا برای پیشگیری از بیماریهای منتقله از ظروف غذا چندین توصیه به شما میکنیم.
با غذاهای ایمن شروع کنید
غذاهای فاسد شدنی (یخچالی) از جمله گوشت، مرغ و تخم مرغ، باید همیشه سرد نگه داشته شوند. تخم مرغها را باید سرد خریداری کرد و در خانه در یخچال نگهداری کرد. پس از خرید از فروشگاه، غذاهای فاسد شدنی را هر چه سریع تر به خانه منتقل کنید. در خانه، غذاهای فاسد شدنی را بلافاصله در یخچال بگذارید. مواد غذایی را نباید بیش از 2 ساعت (1 ساعت چنانچه دمای بالاتر از 32.2 درجه سانتی گراد است) در دمای اتاق رها کرد.
کمبوهای (ترکیب چندین غذا با یکدیگر) از پیش بسته بندی شده معمولا برای ناهار آماده می شوند. این کمبوها اغلب شامل غذاهای فاسد شدنی هستند نظیر گوشت، پنیر، و میوههای قطعه قطعه شده و با وجود اینکه مواد نگهدارنده دارند باید داخل یخچال نگهداری شوند.
همه چیز را تمیز نگهدارید
قبل از بسته بندی ناهار، حتما دستان خود را بمدت 20 ثانیه با آب گرم و صابون بشویید. تختهی برش را بشویید، بعد از آمادهسازی هر آیتم غذا و قبل از اینکه سراغ آیتم بعدی بروید لوازم آشپزخانه و قاشق چنگال و کانتر آشپزخانه را با آب داغ و صابون بشویید. برای ضد عفونی سطوح و لوازم آشپزخانه میتوانید یک قاشق غذا خوری مایع سفید کننده کلر بی بو را در4 لیتر آب حل کرده و از آن استفاده کرد. حیوانهای خانگی را از کانتر ومحیط آشپزخانه دور نگهدارید.
آلودگی را پخش نکنید
باکتریهای مضر می توانند در محیط آشپزخانه پخش شوند و روی تختههای برش، لوازم و کانتر آشپزخانه بنشینند. همیشه از یک تخته برش تمیز استفاده کنید. تخته را پس از برش گوشت و مرغ و برای برش غذاهای غیر پختنی مثل نان، کاهو و گوجه فرنگی حتما بشویید. چنانچه میتوانید یک تخته برش را برای سبزیجات و میوهجات در نظر بگیرید و یک تخته برش دیگر را برای فرآوردههای پروتئینی نظیر گوشت و مرغ و ماهی.
بستهبندی غذای ناهار
فقط مقداری از غذا را که میخواهید هنگام ناهار مصرف کنید بسته بندی کنید. با این کار، مشکلی برای نگهداری و ایمنی باقی ماندههای غذا نخواهید داشت. پس از ناهار، تمام غذاهای باقی مانده و لوازم بسته بندی نظیر پلاستیک و سلفون و کیسههای کاغذی استفاده شده را دور بریزید. از لوازم بسته بندی مجددا استفاده نکنید چون میتوانند دیگر مواد غذایی را آلوده سازند و موجب بیماریهای منتقله از غذا گردد.
خوب است که غذا را از شب گذشته آماده کنید اما آنرا درست قبل از ترک خانه بسته بندی کنید. ساندویچهای سرد کمک میکنند تا دیگر غذاها سرد بمانند. اگر چه برای داشتن بهترین کیفیت، غذاهای حاوی مایونز، کاهو یا گوجه فرنگی را منجمد نکنید. آنها را بعدا اضافه کنید.
ظروف و کیفهای غذای عایق بهترین گزینه برای گرم و سرد نگهداشتن غذا هستند، اما حتما کنار غذاهای فاسدشدنی حتما منبعی یخی در ظروف غذا قرار دهید.
غذاهای سرد را سرد نگهدارید.
غذاهای پخته شده از قبلیل بوقلمون، مرغ و سبزیجات یا سالاد پاستا را از قبل آماده کنید و آنرا در زیر دمای 4 درجه سانتی گراد یخچال کاملا خنک کنید. غذاهایی که حجم زیادی دارند را به ظروف کم حجم و کوچک تقسیم کرده تا زودتر سرد و خنک شوند. غذاهای پخته شده را تا قبل از ترک خانه درون یخچال نگهدارید.
برای سرد نگهداشتن غذاها خارج از خانه، حداقل دو منبع یخی فراهم کنید. شما میتوانید از دو بسته ژل یخی (که ابعادشان کوچکتر از 10*6 سانتی متر نباشند) استفاده کنید یا میتوانید یک بسته ژل یخی را با یک بطری آب یا آب میوه مخلوط کنید. بستههای یخی را شبانه فریز کنید. هنگامی که ناهارتان را بسته بندی میکنید، یخها را زیر و روی غذاهای فاسد شدنی قرار دهید تا سرد بمانند. البته، چنانچه یخچال در دسترس بود، غذاهای فاسد شدنی را به محض رسیدن به محل کار درون یخچال بگذارید. اگر ظرف غذای عایقتان را در یخچال میگذارید، در آن را باز گذاشته تا هوای خنک داخل آن برود.
برخی از غذاها نیازی به نگهداری در محیط سرد ندارند. مواردی که به یخچالی شدن نیازی ندارند شامل تمامی میوهجات و سبزیجات، پنیرهای سفت، گوشت و ماهی کنسرو شده، چیپس، نانها، کراکر، کره بادام زمینی، پاستیل، خردل و ترشی و خیارشور است.
غذاهای گرم را گرم نگهدارید.
از یک ظرف عایق برای نگهداری غذاهایی نظیر سوپ، و خورش های داغ استفاده کنید. ظرف مورد نظر را از آب جوش پر کرده بگذارید چند دقیقه بماند، آنرا خالی کنید و سپس غذای داغ را داخل آن بریزید. ظرف عایق را بسته نگهدارید تا هنگام ناهار حرارات غذا بالای 74 درجه سانتیگراد باشد.
گرمکردن دوباره غذا با مایکروویو
هنگام استفاده از مایکروویو برای گرمکردن دوباره غذا، روی غذا را برای نگهداری رطوبت آن با سلفون پوشانده تا غذا بهتر و ایمنتر گرم شود. غذاهای مانده را با دمای 74 درجه سانتی گراد گرم کنید، سعی کنید از دماسنج غذا استفاده کنید تا از دمای مناسب غذا مطمئن شوید. غذاهای آماده را طبق دستور العمل درج شده بر روی آن طبخ کنید.