
حقایقی در باره برچسب مواد غذایی
برای شروع کار در اندازهی سهم (واحد) غذا دقت کنید.
· برای آگاهی از اندازهی هر سهم (واحد) محصول (مقداری از ماده غذایی که عموماً در هر وعده توسط فرد مصرف میشود را سهم میگویند) و تعداد سهم (واحد) موجود در بستهبندی به برچسب غذایی را بخوانید.
· اندازه و حجم وعده (حجمی که خود شما میل میکنید که ممکن است بیشتر یا کمتر از یک سهم باشد.) را با اندازهی هر سهم (واحد) محصول مقایسه کنید. چنانچه اندازهی سهم (واحد) محصول یک پیمانه باشد و شما در هر وعده دو پیمانه مصرف میکنید، دو برابر کالری، چربی و دیگر مغذیهای موجود روی برچسب غذایی را مصرف میکنید.
مقدار کل کالری را ملاحظه کنید.
· ببینید چه تعداد کالری در یک سهم (واحد) وجود دارد. اگر دارید وزن خود را کم میکنید، اینگونه میتوانید کالری مصرفی خود را کنترل کنید.
بگذارید درصد ارزش روزانه راهنمای شما باشد.
درصد ارزش روزانه (DV) میتواند جهت ارزشیابی غذاهای بخصوص در برنامهی غذایی روزانهی به شما کمک فراوانی بکند.
· درصد ارزش روزانه (DV) میانگین مواد مغذی برای هر فردی است که روزانه 2000 کالری مصرف میکند. غذایی که 5 درصد ارزش چربی روزانه داشته باشد در واقع 5 درصد نیاز فردی را که 2000 کالری در روز مصرف میکند را فراهم میسازد.
· درصد ارزش روزانه (DV) برای یک روز کامل است، نه فقط یک وعده یا یک میان وعده.
· شما روزانه حدودا 2000 کالری نیاز دارید. برای برخی از مواد مغذی شما شاید بیشتر یا کمتر از 100 درصد ارزش غذایی نیاز داشته باشید.
درصد ارزش روزانه (DV) بالا و پایین
· ارزش پایین ، 5 درصد یا کمتر از آن است. در مصرف چربیهای اشباع، چربیهای ترانس، کلسترول و سدیم 5 درصد کمتر را انتخاب کنید.
· ارزش بالا، 20 درصد به بالا است. برای مصرف ویتامینها، مواد معدنی و فیبرها مواد غذایی 20 درصد به بالا را انتخاب کنید.
مصرف چربیهای اشباع ، قند اضافه و سدیم را محدود کنید.
مصرف کمتر چربیهای اشباع ، قندهای اضافه شده و سدیم میتواند باعث کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن شود.
· مصرف چربیهای اشباع شده و ترانس با بالارفتن خطر ابتلا به بیماریهای قلبی مرتبط است.
· مصرف بیش از حد قند جذب مواد مغذی مورد نیاز بدن شما را مشکل میسازد.
· میزان بالای سدیم میتواند موجب افزایش فشار خون گردد.
· بخاطر داشته باشید که درصد خیلی کمی از این مواد را مصرف کنید. (5 درصد یا کمتر)
ویتامین، مواد معدنی و فیبر کافی دریافت کنید.
· جهت کنترل سلامتی و جلوگیری از بروز برخی از مشکلات سلامتی نظیر کمخونی و پوکی استخوان فیبر، پتاسیم، ویتامین D، کلسیم و آهن بیشتری مصرف کنید.
· جهت جذب بیشتر این مواد مغذی، سبزیجات و میوهجات بیشتری مصرف کنید.
· همواره محصولاتی را بخرید که ارزش درصد روزانهی بالا در این مواد داشته باشند.
مواد مغذی اضافی:
شما دربارهی کالریها و مقدار آنها بر روی برچسب غذایی میدانید اما آشنایی با مواد مغذی اضافی روی برچسب غذایی هم آگاه باشید.
· پروتئین
ارزش روزانهی پروتئین بر روی برچسب ضروری نیست. گوشت گوساله، مرغ و بوقلمون، ماهی و تخم مرغ، شیر کم چرب، ماست و پنیر کم چرب، نخود و لوبیا ، کرهی بادام زمینی، دانهها و محصولات سویا را به اندازهی متعادل مصرف کنید.
· کربوهیدرات
سه نوع کربوهیدرات مختلف داریم: قندها، نشاستهها، و فیبر.
نانهای کامل، غلات، برنج و پاستا و میوه و سبزیجات مصرف کنید.
· قندها
کربوهیدراتهای ساده یا قندها بطور طبیعی در آبمیوهها (فروکتوز) و شیر(لاکتوز) یا در قند و شکرهای مورد استفاده در آشپزخانه و شربت ذرت یافت میشود. قندهای اضافه شده از سال 2018 بر روی برچسبهای غذایی قرار خواهد گرفت. توصیه میشود که بیشتر از 10 درصد کالری روزانه را از قندهای اضافه شده دریافت نکنید.
فهرست مواد تشکیلدهنده غذاها را کنترل نمایید.
غذاهایی که بیش از یک محتوی دارند باید دارای فهرست محتویات در جدول حقایق تغذیهای داشته باشند. مواد تشکیل دهنده بر اساس وزن از زیاد به کم رده بنده میشوند. آنهایی که بیشترین مقدار را دارند در ابتدای فهرست قرار میگیرند. این نوع اطلاعات مخصوصا برای آن دسته از افراد که به برخی غذاها حساسیت دارند، یا بخاطر احکام دینی از مصرف برخی غذاها نظیر گوشت خوک و صدف اجتناب کرده یا افرادی که قند کمتر مصرف میکنند و یا رژیم گیاهخواری دارند بسیار مفید است.