نقطه دود و مخاطرات داغ شدن روغن‌های آشپزی
1نظر
۷ آبان ۱۳۹۶

نقطه دود و مخاطرات داغ شدن روغن‌های آشپزی

روغن‌های آشپزی به حرارت واکنش‌های متفاوتی نشان می‌دهند اما در کل هر چه داغتر می‌شوند ترکیباتشان بیشتر شکسته می‌شود و نهایتا شروع به دود شدن می‌کنند.

این بدین معناست که برخی از روغن‌ها برای آشپزی در دماهای بالا مثل تفت دادن یا در روغن فروبردن مناسب‌تر هستند. به دمایی که روغن مورد نظر در آن شروع به دود شدن می‌کند نقطه‌ی دود می‌گوییم.

وقتی روغن نقطه‌ی دود بالایی داشته باشد به این معناست که می‌توان آنرا در دمای بالایی داغ کرد.

اهمیت این مطلب به چه علت است؟ یک دلیل آن این است که اگر شما با روغنی آشپزی کنید که زیاد از حد (فراتر از نقطه‌ی دود) داغ شده باشد، غذا طعم سوختگی به خود می‌گیرد. اما همچنین، داغ کردن روغن فراتر از نقطه‌ی دود می‌تواند موجب آتش سوزی شود. بنابراین بهتر است که نقطه‌ی دود روغن مورد استفاده را بدانید تا بتوانید حرارت مناسب برای آن استفاده کنید.

عواقب حرارت دادن به روغن‌های آشپزی فراتر از خطرات ناشی از سوختگی با روغن داغ است. تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان می‌دهد که همه‌ی روغن‌ها می‌توانند میزان مشخصی از حرارت را تحمل کنند. چنانچه از این میزان فراتر برود، روغن نه تنها شروع به از دست‌دادن ارزش غذایی و طعم خود می‌کند، بلکه گازهای سمی و خطرناکی بنام رادیکال‌های آزاد نیز تولید می‌کند. با انتخاب درست نوع روغن در هنگام آشپزی از این امر جلوگیری کنید.

دمای روغن حائز اهمیت است.

آستانه‌ی تحمل دما برای هر روغن متفاوت است و وقتی راجع به آشپزی حرف می‌زنیم، همه‌ی روغن‌ها به یک اندازه ایمن و مطلوب نیستند. روغن‌های آشپزی وقتی به نقطه‌ی دود برسد خطرناک می‌شود. (نقطه‌ی دود یعنی دمایی که در آن ساختار شیمیایی روغن می‌شکند و دود می‌کند). در این نقطه مولکول‌های چربی می‌شکنند و به گلیسرول و اسیدهای چرب آزاد تبدیل می‌شوند و گلیسرول باز هم می‌شکند تا گازهای سمی و رادیکال‌های آزاد و مزه‌ی بدی از خود بجای می‌گذارد.

روغن مناسب برای آشپزی

درمانگاه کلیولند (Cleveland Clinic) روغن‌ها را به دسته بندی‌های مختلفی از جمله حرارت کم، حرارت متوسط و حرارت بالا طبقه‌بندی می‌کند. بطور مثال، روغن فرابکر در دسته‌ی متوسط و بالا طبقه بندی می‌شود، و روغن نارگیل در طبقه‌ی متوسط. روغن‌های بدون گرما همانطور که از اسمشان پیداست نباید در معرض حرارت قرار بگیرند و بجای آن باید برای درست کردن سس‌ها و تزئینات روی غذا استفاده شوند. این روغن‌ها شامل روغن تخم کتان و گندم می‌باشد. برای آشپزی در سرخ کن‌ها توصیه می‌وشد از روغنی با بالاترین نقطه دود استفاده کنید این روغن‌ها شامل روغن بادام زمینی، گلرنگ، سویا، هسته انگور، کانولا، ذرت، زیتون بکر، کنجد و آفتابگردان است.

روغن‌های نباتی بالاترین نقطه‌ی دود را دارند.

این یک قانون است که روغن‌های نباتی نقطه‌ی دود بالاتری نسبت به روغن‌های حیوانی مثل کره دارند. استثنای اصلی در این میان روغن‌های قنادی (هیدروژنه) هستند که نقطه‌ی دود پایینتری نسبت به کره و روغن زیتون دارند.

روغن‌های تصفیه شده و روغن‌های روشن:

یک عامل دیگر درجه‌ی تصفیه‌ی روغن مورد نظر است. هر چه روغن تصفیه شده‌تر باشد، نقطه دود آن بالاتر است.

این بدین خاطر است که تصفیه‌ی روغن ناخالصی‌های که موجب دود کردن روغن می‌شود را از بین می‌برد. یک قانون نانوشته این است که هر چه رنگ روغن روشن تر باشد نقطه دود بالاتری دارد.

در آخر باید به این مطلب مهم توجه کرد که نقطه‌ی دود هیچ روغنی در گذر زمان یکسان باقی نمی‌ماند. هر چه روغن بیشتر حرارت ببیند، نقطه دود آن پایین‌تر می‌آید.

همچنین، وقتی روغن را در سرخ‌کن و روش‌هایی مشابه آن استفاده می‌کنید. خرده‌های پودر سوخاری و یا تکه‌های کوچک غذا در روغن می‌افتد و این ذرات ریز به شکسته شدن ترکیبات روغن سرعت می‌بخشد و باعث می شود نقطه‌ی دود روغن پایین‌تر بیاید. پس در کل، هر چه روغن تازه تر باشد نقطه‌ی دود آن از روغنی که چند وقت از آن استفاده می‌کنید بالاتر است.

در زیر جدولی را مشاهده می‌کنید که نقطه دود چندین چربی و روغن معمول موجود در بازار را نشان می‌دهد. در برخی موارد، بجای یک نقطه‌ی دود گستره‌ی حرارتی بکار رفته است که بخاطر درجات مختلف تصفیه در میان چندین برند روغن و انواع آن است.

نقطه دود چربی‌ها و روغن‌ها

ردیف

نوع روغن

نقطه دود (سانتی‌گراد)

1

روغن‌ شیرینی پزی (هیدروژنه)

162

2

کره

176

3

روغن نارگیل

176

4

روغن زیتون

162 تا 190

5

روغن ذرت

204 تا 232

6

روغن هسته انگور

215 تا 220

7

روغن کانولا

218 تا 246

8

روغن کره

232 تا 246

9

روغن آفتاب گردان

232 تا 246

10

روغن سویا

232 تا 246

11

روغن گلرنگ

246 تا 260

 

چندین نکته

در رابطه با نقطه‌ی دود روغن‌ها حتی منابع قابل اعتماد نظرهای متفاوتی دارند. یک نوع برند خاص شاید ادعا کند که روغن مربوطه نقطه دود بالایی دارد اما تحقیقات علمی لزوما آنرا تایید نمی‌کند. یک آمار کلی از کارشناسان علوم تغذیه حاکی از آن بود که هر چه روغن بیشتر تصفیه شده باشد و رنگ روشن‌تری داشته باشد، نقطه دود بالاتری دارد. خوشبختانه امروزه بیشتر روغن‌های مورد استفاده در آشپزی نسبتا نقطه دود بالایی دارند. کارشناسان توصیه می‌کنند که روغن سوخته (روغنی که بیش از نقطه‌ی دود حرارت دیده‌) را دوباره استفاده نکنیم و حتما آنرا دور بریزیم.


محصولات مرتبط با این مطلب
مشاهده ادامه لیست
روغن مایع مخصوص سرخ کردنی 810 گرمی ورینا
روغن مایع مخصوص سرخ کردنی 810 گرمی ورینا
57,500تومان
روغن مایع مخصوص سرخ کردنی 810 گرمی ورینا
روغن سرخ کردنی کم جذب 810 گرمی غنچه
روغن سرخ کردنی کم جذب 810 گرمی غنچه
57,500تومان
روغن سرخ کردنی کم جذب 810 گرمی غنچه
روغن آفتابگردان پالایش شده 810 گرمی غنچه پلاس
روغن آفتابگردان پالایش شده 810 گرمی غنچه پلاس
58,100تومان
روغن آفتابگردان پالایش شده 810 گرمی غنچه پلاس
روغن آفتابگردان پالایش شده پخت و پز و سالاد 900 میلی لیتری لادن
روغن آفتابگردان پالایش شده پخت و پز و سالاد  900 میلی لیتری لادن
58,100تومان
روغن آفتابگردان پالایش شده پخت و پز و سالاد 900 میلی لیتری لادن
روغن سرخ کردنی بدون پالم 810 گرمی غنچه
روغن سرخ کردنی بدون پالم 810 گرمی غنچه
63,250تومان
روغن سرخ کردنی بدون پالم 810 گرمی غنچه
روغن کانولا حاوی امگا سه و شش مخصوص پخت و پز و سالاد 900 میلی لیتری لادن
روغن کانولا حاوی امگا سه و شش مخصوص پخت و پز و سالاد 900 میلی لیتری لادن
68,300تومان
روغن کانولا حاوی امگا سه و شش مخصوص پخت و پز و سالاد 900 میلی لیتری لادن
روغن آفتابگردان پالایش شده پخت و پز و سالاد 1500 میلی لیتری لادن
روغن آفتابگردان پالایش شده پخت و پز و سالاد  1500 میلی لیتری لادن
94,200تومان
روغن آفتابگردان پالایش شده پخت و پز و سالاد 1500 میلی لیتری لادن
روغن ذرت پخت و پز 1500 میلی لیتری ورژن
روغن ذرت پخت و پز 1500 میلی لیتری ورژن
399,000تومان
روغن ذرت پخت و پز 1500 میلی لیتری ورژن
نظرات کاربران ( 1 نظر ارسال شده )
نظر خودتان را ارسال کنید