"کوتاهی قد" از عوارض مصرف نکردن شیر کافی است
از مهمترین عوارض عدم مصرف کافی شیر و لبنیات کوتاهی قد به ویژه در کودکان و نوجوانان است.
یک کارشناس تغذیه گفت: از مهمترین عوارض عدم مصرف کافی شیر و لبنیات کوتاهی قد به ویژه در کودکان و نوجوانان است.
به گزارش ایسنا، نیلوفر حیدری گفت: شیر و فرآوردههای آن یکی از گروههای اصلی غذایی هستند و این گروه شامل ماست، پنیر، کشک، بستنی و دوغ می باشد. این گروه غذایی با ارزش، دارای کلسیم، پروتئین، فسفر، ویتامین ب 12 و ب 2 و سایر مواد مغذی است.
وی شیر را یکی از کاملترین و مهمترین مواد غذایی برای تمام مراحل زندگی دانست و گفت: شیر به تنهایی بسیاری از نیازهای تغذیهای انسان را برآورده میسازد و مصرف روزانه دو لیوان آن 50 درصد از نیاز روزانه به کلسیم را تامین میکند.
به گفته این کارشناس تغذیه مصرف شیر در کودکان و نوجوانان باعث افزایش تراکم استخوان و پرورش جسمی میشود و همچنین در دوران بارداری باعث رشد استخوان جنین و هنگام شیردهی نیز به حفظ بافت استخوانی مادر و سلامت دندان کمک میکند.
این کارشناس تغذیه با بیان اینکه مصرف روزانه شیر و لبنیات به مقدار کافی عوارض ناشی از آلودگی هوا بر بدن را کاهش میدهد، مهمترین عوارض ناشی از عدم مصرف کافی شیر و لبنیات را کوتاهی قد به ویژه در کودکان و نوجوانان، نرمی استخوان، کمبود رشد، خرابی لثه و دندان به خصوص در کودکان و نوجوانان، پوکی استخوان در بزرگسالان و ابتلاء مکرر به بیماریهای عفونی دانست.
مسئول گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه اظهار داشت: به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، چاقی و دیابت و همچنین جذب بهتر کلسیم موجود در شیر بهتر است از شیرهای کمچرب در برنامه غذایی روزانه استفاده شود.
این کارشناس تغذیه در خصوص ایجاد نفخ ناشی از مصرف شیر نیز گفت: اگر به خوردن شیر عادت ندارید ممکن است به دلیل وجود قند طبیعی شیر (لاکتوز) دچار نفخ شوید، اما اگر برای مدت زمانی کوتاه به مصرف مقدار کمی شیر به صورت روزانه ادامه دهید تحمل دریافت لاکتوز در بدن بالا می رود و نفخ ایجاد نمیشود.
وی گفت: مقادیر توصیه شده شیر و فرآورده های آن در گروههای مختلف سنی به طور متوسط بین 2 تا 4 واحد است و توصیه میشود برای تامین نیاز به کلسیم هر روز 2 تا سه لیوان شیر مصرف شود.
این کارشناس تغذیه همچنین مصرف شیر خام و غیر پاستوریزه را عامل ابتلا به بیماریهایی تب مالت دانست و گفت: به منظور افزایش مصرف شیر در برنامه غذایی روزانه توصیه میشود برای میان وعده کودکان در مدرسه از انواع شیر پاکتی کوچک استفاده کنید. همچنین در وعده صبحانه یا میان وعدهها در منزل از مخلوط شیر با غلات آماده مصرف یا شیر موز، شیر خرما و ... استفاده کنید و با استفاده از شیر در تهیه انواع کیک، دسر، بستنی یخی، فرنی، شیر برنج و سایر غذاها مصرف آن را در برنامه غذایی روزانه افزایش دهید.